Директорът на Бюрото по труда в Русе Румен Януаров е освободен от заемания пост от 1 юни. Заповедта му е подписана от новия шеф на Агенцията по заетостта и бивш директор на регионалната служба Драгомир Николов. Основанието за уволнението е чл. 12 от Закона за държавния служител, който дава възможност държавен служител да бъде освобождаван без обяснения, когато все още е в едногодишния си изпитателен срок. 
Нямам от какво да се притеснявам от работата си. Доволен съм, че с колегите се разделихме много добре, с тях работихме спокойно и нормално, направихме много неща, каза вчера за „Утро“ Януаров. И припомни, че миналата година русенското бюро е класирано на трето място от всички областни бюра по труда, и то по комплексни показатели, което е доказателство за добрата работа и постигнатите положителни резултати в трудовото посредничество.
Според Януаров уволнението му е резултат от оставката на Ивайло Калфин като вицепремиер и министър на социалните дейности и излизането на АБВ в опозиция, тъй като има и други освободени директори на бюра по труда, които са членове на партията на Георги Първанов. Самият Януаров се афишира като такъв на местните избори през октомври миналата година, когато беше включен в листата на АБВ за общински съветници в Русе.
За временно изпълняващ длъжността директор на Бюрото по труда в Русе е назначена Таня Райкова - началник на отдел „Активна политика и пазар на труда“. Вероятно тя ще остане на този пост до провеждането на конкурс. Макар че според запознати конкурс може и да няма, тъй като законът дава възможност, ако държавният служител бъде освободен или напусне преди изтичането на изпитателния му срок, на негово място да бъде назначен класираният на второто място в проведения конкурс. А това е Галина Димитрова, бивш директор на бюрото в Тутракан, която се яви заедно с Януаров на конкурса през март 2015 г., но получи по-малко точки от него.