Собственици на нов апартамент в Русе поискаха парите си обратно от наетия от тях майстор заради зле свършена работа. Русенският Окръжен съд потвърди иска им и решението не подлежи на обжалване.
Л.К. ще трябва да възстанови на П.И. 3174 лева разходи, необходими за поправката на лошо изпълнени от него ремонтни работи.
По думите на семейството новодомци, те купили жилището си в нова кооперация през ноември 2013. Било до ниво бетон и измазани стени. Решили да започнат ремонт през пролетта на 2014-а и съпругът се свързал с Л.К. по обява. Когато огледал жилището и видял закупените вече материали, включително калибрования гранитогрес, Л.К. заявил, че може да го постави, както и че разполага с различни специалисти за всички дейности и може да поеме целия ремонт. Изготвил и им дал оферта, а на следващия ден отишъл при тях с предварително подготвен договор. Имали уговорка ремонтът да започне от тоалетната и да продължи с останалите помещения, ако се одобри работата. Още през първия ден обаче в апартамента се появила цяла бригада от „майстори“ и започнали да действат из всички помещения. Едни започнали да къртят, други да пробиват, трети да шпакловат, а обяснението съвсем естествено било - за да стане по-бързо.
 В банята поставили таван от гипскартон, преди да налепят плочките. Съпругата направила забележка за това и К.Л. я уверил, че ще го поправят, но на практика, за да прикрият този недостатък, на своя глава сложили лайсни. Двамата съпрузи често правели забележки на майсторите, а К.Л. обещавал, че ще отстрани недостатъците. След като ремонтът приключил, той представил отчет за сумите, получени за материали и труд и приемо-предавателен протокол. Новодомците обаче отказали да го подпишат и се разбрали, докато семейството е извън града, всички недостатъци да бъдат отстранени. Но това не се случило.
След завръщането им в града, К.Л. им предал ключа за обекта и спрял да им отговаря по телефона. Наложило се да бъде извикан друг майстор, който на практика разбил почти всичко направено и започнал отначало.