Нови три експертизи прие Русенският окръжен съд по делото за убийството на примамения с обещание за изгодна сделка в гората край Николово бижутер Явор Николов през юни 2012 година, по което подсъдими са таксиметровият шофьор от София Пламен Миланов и Николай Ламбаджиев от село Червена вода. 
Процесът вчера започна, след като съдът даде време на Ламбаджиев и защитата му да се запознаят със съдебно-психологическата експертиза, тъй като той не я бил получил в затвора. 
Оказа се, че не е било възможно Ламбаджиев да бъде тестван на детектор на лъжата, тъй като нямало как да бъдат формулирани въпросите, които да му бъдат зададени. 
Причината е, че в хода на съдебното производство, 4 години след убийството, почти всичко от фактическата част на престъплението вече е ясно, заявиха пред съда експертите от Института по психология. 
Пламен Миланов обаче е бил подложен на полиграф още когато е бил задържан, преди да бъде открито овъгленото тяло на бижутера в гората край Николово. Тогава на въпросите дали познава жертвата и дали знае къде е Явор Николов, той отговорил с „Не“. Полиграфът отчел лъжа и когато Миланов се запознал с резултата, регирал с мълчание. Според експертите, това е защитно поведение, типично за хора, които премълчават, преиначават или прикриват истини. Пламен Миланов има стресово разстройство и повтарящи се страхове. Трудно изразява емоциите си и е с блокирана тревожност - затворен в себе си. Натрупването на тревожността може да бъде проявена като депресия, агресия или автоагресия. Миланов е привързан към пари и вещи, за него те са огромна ценност, смятат вещите лица.
Всеки един от подсъдимите прехвърля отговорността за убийството на другия и това е една от общите им отличителни черти, както и че са вменяеми и са разбирали какво правят на 25 юни 2012 година, когато по особено жесток начин са умъртвили, а след това изгорили тялото на търговеца на сребърни накити Явор Николов.
Ламбаджиев е психически неуравновесен с неустойчиво внимание и е параноична личност. Пасивно агресивен, но при подходящи обстоятелства е гневен, агресивен и губи контрол. Не изпитва чувство на вина и има склонност да преиначава и прикрива истини. В конфликтни ситуации той винаги е жертвата, което според експертите е друг вид защитно поведение. Загуба на паметта е възможна при всеки при тежки травматични моменти, но не може загубата да е избирателна. Той винаги защитава себе си и не носи отговорност за миналото си, категорични си експертите.
В обясненията си пред съда вчера Ламбаджиев отново разказа своята версия за случилото се и заяви, че съжалява. За пореден път стана ясно, че част от обясненията му са противоречиви и има бели полета в спомените си по ключови за делото моменти. Нямал спомен да е връзвал ръцете на жертвата със свински опашки, възможно било Явор сам да се е вързал. Не помни дали той е залял трупа с бензин и дали той е драснал клечката. Възможно било той да го е направил, защото краката му били обгорени. Спомня си само, че огънят бил много буен. „Бях много притеснен... не мога да ви отговоря!“, често повтаряше той.
Русенският окръжен съд веднъж вече присъди доживотен затвор на Миланов и 20 години лишаване от свобода на Ламбаджиев, а двамата солидарно да заплатят обезщетение на сестрата на жертвата в размер на 50 000 лева. След като обаче присъдите стигнаха до Апелативния съд във Велико Търново, на Ламбаджиев също бе наложен доживотен затвор, а по-късно Върховният касационен съд реши, че мотивите са неясни, непълни и противоречиви по въпроси от решаващо значение и са налице съществени процесуални нарушения. Така присъдата на търновския апелативен съд бе отменена и делото отиде при варненските апелативни магистрати, които го върнаха на Русенския окръжен съд за ново разглеждане.
След целодневно заседание съдът отложи делото за 14 февруари, докогато трябва да бъде изпълнена допълнителна задача, поставена в хода на процеса към автотехническата експертиза.