Колко много дължат Русе и русенци на река Дунав - това си припомниха десетки жители на града завчера, когато в библиотека „Любен Каравелов“ се състоя представянето на сборник със съобщения от кръгла маса, проведена в Дойче шуле. Ролята на голямата европейска река за развитието на Русе в духа на най-модерните тенденции в различни периоди припомни преподавателят по история в СУ с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“ Николай Чакъров. Той бе инициатор на кръглата маса по темата преди време, както и на издаването в книга на разработките на участниците. 
Живодар Душков, също историк и поет, в резюме се спря на поетичните образи, провокирани от Дунав у автори от Русе и от страната. Доц.Добрил Христов, който е сред първите български корабостроители, дипломирани в Германия, разказа вълнуващи спомени за проектирания от него през 1967 г. тласкач „Сава Ганчев“ - с който, вече под името „Торнадо“, русенецът се „среща“ 45 години по-късно. 
Председателят на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса Димитър Вълков припомни славните години на Пети пехотен Дунавски полк, който единствен носи името не на града, в който се разполага, а на реката. Впечатляващо бе краткото експозе на инж.Николай Генчев, дългогодишен механик в Параходство „Българско речно плаване“, автор на текст за БРП в сборника. Като се огледа човек, си дава сметка, че всичко в Русе идва именно по Дунава, каза той и припомни факти от навлизането на европейска архитектура и 11-те консулства преди около два века, до грамофонните плочи със западни хитове от Германия, каталозите „Некерман“, по които абитуриентите си шиеха костюмите, до фотоапаратите от съветските пристанища и белите найлонови ризи и вратовръзките на ластиче.