Млада лекарка, без да го познава, оказала първа помощ на футболиста

Възстановяването на Христо Бонев-Зума върви нормално и той вече се движи, съобщиха от УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Легендарният футболист е в стабилно състояние след тежката 5-часова операция в неделя, извършена от светилото проф. Генчо Начев. Свалена е и помпата от сърцето на пациента.

Лекарите още не се ангажират кога Зума ще бъде изписан след прекарания масивен инфаркт. Те разкриха, че освен на успешната операция, животът му е спасен и в резултат на бързите и професионални действие на млада лекарка от Центъра за спешна медицинска помощ. Тя изобщо не знаела кой всъщност е пациентът, когато му оказвала първа помощ.

В ранното утро на 15 януари около 5 часа на дежурния телефон бил подаден сигнал за пациент на 69 г. със съмнение за инфаркт. Никой от дежурните не загрял, че става въпрос за Зума. Линейката на Бърза помощ моментално потеглила по заснежените улици към дома на футболиста. Младата лекарка д-р Снежана Маджарова бързала, за да стигне до пациента, без да се интересува кой е той. "Не свързала името с това на известния футболист. А и много от фамилиите се повтарят, особена тази на Бонев", обясни д-р Златка Стоянова.

Дори в линейката младата лекарка не загряла, че това е Христо Бонев, а просто си вършила работата. "Тя не разбира нищо от футбол, не познава спортисти, интересува се единствено от медицина", разказаха колегите й. Благодарение на бързите й реакции, а след това и на точното диагностициране в болницата и успешната операция животът на Зума е спасен.