Втори обвинителен акт срещу военния министър в оставка Николай Ненчев ще бъде внесен днес от Софийската градска прокуратура. Това обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от БНТ.

Припомняме, че срещу Ненчев са повдигнати две обвинения за длъжностно престъпление. Те са свързани със сделката с Полша за ремонта на МиГ-овете.

В първото обвинение се казва, че Николай Ненчев не е привел в изпълнение втората договорка с руската корпорация МиГ за ремонт на 4 български двигатели за самолетите МиГ-29.

Според второто обвинение Ненчев не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолетите. Той не е изпълнил служебните си задължения и е нарушил Закона за отбраната и въоръжените сили.

Прокуратурата смята, че министърът на отбраната не е осигурил авиационната безопасност на самолетите и летците ни.

Румяна Арнаудова подчерта, че от днес стартира централната фаза на процеса, а именно съдебната. Ще бъдат представени всички доказателства и ще се развие същинският спор между защитата и обвинението.

Арнаудова обяви, че прокуратурата ще настоява за налагане на тежко наказание за военния министър в оставка.

Тя коментира и обвинението срещу ексминистъра на финансите Симеон Дянков. По думите на Румяна Арнаудова държавното обвинение разполага с достатъчно доказателства, че той е влияел и е дал разпореждания на шефа на Агенцията по приватизация. Така му отнел възможността да изпълни задълженията си по закон и да възложи на независим оценител оценката на тези акции.

Румяна Арнаудова е категорична, че прокуратурата непрекъснато извършва съответните действия, предава лицата на съд и се бори в съда, за да докаже, че доказателствата са достатъчни за налагането на наказания.