Глухоням и неграмотен дядо си върна имотите, след като Русенският районен съд обяви договорите за покупко-продажба за нищожни. Причина за това е пропуск на нотариуса, който прочел на страните съдържанието на нотариалните актове, без да е сигурен, че глухонемият дядо е чул и разбрал какво се случва. Освен това, върху документите липсвал негов подпис. 
Сделките са от декември 2006 година, когато П.П. прехвърля три ниви и къща с двор в русенско село на племенника си, син на починалия му брат. Казусът стига до съда, след като дядо П.П. подава искова молба  против своя роднина, получил имотите.
П.П. бил принуден да живее в мазето на къщата, която прехвърлил на племенника си, защото стаите били заключени, става ясно от молбата до съда. Старецът напълно изгубил слуха си още когато бил бебе на 2 месеца. След проверка в училището в родното му село се установило, че освен това въобще не е ходил на училище и е неграмотен. Със съседите си се опитвал да се разбере с жестове и звуци тъй като не владеел жестомимичен език. Някои от тях познавали и съпругата му, която също била глухоняма. В младите си години П.П. работел в „Тих труд“ в Русе. След като се пенсионирал, се прибрал да живее на село и тогава, незнайно как и защо, уж се съгласил да отиде при нотариус и да прехвърли имотите си на племенника си.
Според съда нотариусът не е съобразил, че дядото е глух, ням и неграмотен. За да бъде сделката валидна, е трябвало да съобщи съдържанието на документа, като назначи тълковник. След това, с пълното съгласие на П.П. той е трябвало да положи пръстов отпечатък върху нотариалните актове, след като не умее да пише и чете.