Прекрасна дърворезба радва погледите на всички, които случайно преминат в района на приключенския парк "Коколандия" в Борисовата градина.

От близо два месеца всеки ден Алексей Алексиев, инженер-химик по професия, но със страст към дърворезбата, взима инструментите си и отива в парка, за да превърне едно отдавна паднало дърво в истинско произведение на изкуството.

По дървото вече могат да се видят множество стилизирани цветя, листа и различни животинки. Работата кипи усилено и до началото на март би трябвало да бъде направено и последното движение с длетото. След това предстои консервация на дървесината. Тогава ще трябва да се намерят малко пари, за да могат да се купят лакове и импрегнанти и да се намаже дървесината, за да не гние, обясни Алексиев.

Идеята ми е да вдъхна нов живот на умиращото дърво. Идеята е не просто то да бъде отсечено и премахнато и нищо да не остане на негово място, а то да се превърне в нещо красиво, подчерта той.

"Цял живот работя дърворезба, това ми беше страст от малък. До 1991 година работих в един институт на БАН, институтът го ликвидираха и от тогава съм художник на свободна практика. С по-големи дървета в градска среда работя от 1994-1996 година. Тогава в центъра на София направих 12 дървета, включително и пред Народния театър "Иван Вазов" и на Орлов мост, но за съжаление нито едно от тях не беше запазено. За някои от тях пресата писа и стана ясно, че дървото на Орлов мост е било отрязано от частен извършител", разказа Алексиев и уточни: "Продължавам да работят с дървета в градска среда с надеждата, че времената може би са се променили и хората са добили усет към красивото".

Алексиев ни разказа, че приема и частни поръчки, но докато такива се появят смята, че може да поработи над още няколко паднали дървета, намиращи се също в Борисовата градина. Той с радост приема помощ от всеки и под всякаква форма. Който се притеснява, че няма да може да се справи с дърворезбата, може да му помогне да почисти и облагороди района около дървото, над което творецът работи.

Един от най-ентусиазираните му помощници е Оля Маркова, изключително талантлива млада дама, която заедно със близначката си прекарва част от свободното си време, помагайки на "чичо Алексей". "Не е много трудно и бих казала, че е много забавно. За два дни със сестра ми направихме цвете. Мислим да довършим другото цвете, да помогнем на чичо Алексей с охлювчето", разказа очарователната Оля, която вече е много запалена по дърворезбата.