Заради плащанията направени за реакторите на АЕЦ „Белене“ и за американските централи няма нови влакове в българските железници. Това каза министър председателят в оставка Бойко Борисов в ефира на БНТ.

 „Коя вересия първо да платим – хеликоптери, атомни централи или нещо друго“, запита Борисов и заяви, че пари на данъкоплатците са отишли за неуспешни проекти на предишните управляващи. "Милиард и триста милиона платихме тази година за едно синьо правителство, което подписа американското правителство, абсолютно корупционна сделка. И още 2.5 млрд. за друго едно червено правителство за Белене. Живи пари, на данъкоплатците, заминаха за Вашингтон. Заради тези платени пари няма влакове", смята премиерът в оставка.

Според Борисов, правителството си е свършило работата и изрази задоволство, че усилията му са довели до резултати. „Това са неща, които се правят месеци наред. Говорим за битовата престъпност. Закупуването на 600 патрулки се извършва през последните два години. Променихме закона, той влезе в сила декември месец, за да може служителите, напускащи системата да не работят в охранителните фирми, увеличихме лимитите на горивото полицаите", заяви Борисов и отчете допълнително осигурените 320 млн. лева от Брюксел целево за охраната на границата. 

На въпрос защо има одобрение отвън, а отвътре не, което е довело до оставката му, Борисов отговори, че „българите ни разбират, просто искат нещата да става по-бързо, защото 25 години те очакваха. Искат да чуят какво може да направи повече ГЕРБ. Друг не може да се справи толкова добре като нас, защото осъзнават, че там където има магистрали, няма достатъчно работна ръка, защото там има бизнес“.

Относно обвиненията срещу министрите от двата му кабинета, Борисов заяви, че е на страната на правдата, въпреки че им е бил шеф. „Премиерът не може да накара даден министър да направи каквото и да е, а министърът отговаря за своето министерство и трябва да внимава, защото идва Видовден“, заяви той.

Борисов изрази задоволство, че отношенията с Москва са се нормализирали, защото това води повече туристи, прави възможни ремонти на военна техника и дава бъдеще на произведените в Русия реактори.

Относно новоизбрания президент Румен Радев, премиерът в оставка заяви, че никога не напада първи и желае отношенията между институциите да са  уважителни. „Ние ще дадем цялата власт на Радев след няколко дни, пожелавам му успех и му стискам палци, защото отговорността е голяма и може да го смаже“.

"Искрено искам мажоритарни избори, както и 0 лв. политическата субсидия, защото народът го е поискал на референдума. 2,5 млн. българи гласуваха за мажоритарни избори и за един лев субсидии за партиите. Ще го приемем, защото народът го иска. Грешно и популистко е субсидията да е един лев, защото ще прати партиите при олигарсите. Трябват офиси, съветници и медии. Навремето ние направихме ГЕРБ с 0 лв. субсидия и без никакви съветници. Сега бих направил това, което искат 2.5 млн. българи. Пък след това ще се убедят и ако трябва , ще бъде променено“, заяви Борисов.