Русенският районен съд намали наложената от екоинспекцията глоба на френския завод „Монтюпе“ за замърсяване на въздуха от 500 000 на 450 000 лева. Строгата санкция бе заради подадените десетки сигнали от русенци на 10 и 11 септември миналата година за мирис на изгорял бакелит. Тогава проверка на екоинспекцията в Русе и на Гранична полиция с термокамери установи, че заводът е източник на вредните емисии. 
Съдът е преценил, че действително през този период е имало неорганизирано изпускане на вредни газове през въздушните клапи на покрива на хале номер 3 на завода, които са предназначени за естествена вентилация. От събраните по делото доказателства се установява, че в халето има две линии за каруселно леене, оборудвани с пречиствателни съоръжения, обаче засмукващият им ефект е недостатъчен и затова не могат да се обхванат всички емисии. Това е причината част от тях да остават в работното помещение и да се изпускат през 108-те вентилационни клапи на покрива, както се е случило на 10 септември. 
Отегчаващи отговорността обстоятелства са предходни четири нарушения на дружеството с наложени глоби през последните 4 години. Според тези факти, „Монтюпе“ е „траен и системен нарушител“ въпреки наложените наказания.
За по-ниската санкция съдът се позова на смекчаващи вината обстоятелства, а именно искането от страна на дружеството на нов ОВОС, с който на практика се изпълняват множество дадени предходни предписания от РИОСВ-Русе. Освен това, от завода за автомобилни части са взели мерки за подобряване на работната среда. Доказателство за това било писмо на Главната инспекция по труда. Работниците имат допълнителни почивки, лични предпазни средства за слуха, намален работен ден, допълнителен платен годишен отпуск.
Решението за по-ниската санкция не е последно. Най-вероятно то ще бъде обжалвано пред Административния съд в Русе.