Поредните тираджийски своеволия доведоха до поредния хаос на булевард „България“ и на мнозина от работещите в района на Дунав мост се наложи да пътуват по час и повече и в крайна сметка да закъснеят за работа. Този път причината за огромната тапа станаха тираджии, които през нощта срещу четвъртък паркирали камионите си на булеварда и отишли да спят в околните хотели. Сутринта, когато към моста се насочват десетките пътуващи към Европа тежки автомобили, започва голямото заобикаляне на тировете без шофьори и камионите блокират двете ленти за движение. Тогава както винаги се намират и хора, които решават да се измъкнат през насрещното движение, където естествено се изправят пред идващия от Дунав мост трафик и кашата става пълна.
Адският възел започва да се разплита след намесата на екипи от Пътна и Гранична полиция и около 11 часа обстановката се нормализира.
„Много от водачите на камиони нямат съвест, не зачитат колегите си и затова се стигна до това положение“, коментира за „Утро“ директорът на Регионалния граничен участък комисар Димитър Чорбаджиев. По думите му голяма част от тировете били пуснати от паркингите, където изчакваха почистването на пътищата, изведнъж, а не поетапно и това довело до струпването им в Русе. „Ако обаче водачите се бяха наредили съвестно на опашката от Мартен към Дунав мост или бяха спрели да почиват на паркинги на други места, а не на бул.“България“, нямаше да се стигне до тази тапа“, категоричен е комисар Чорбаджиев.
Подобна ситуация на „България“ е наблюдавана и в сряда, когато на булеварда има голяма опашка. Автобусите на превозвача „Шанс“ не успяват да минават покрай голямото задръстване и често не изпълняват разписанията си. Особено фрапиращ е случаят с излезлите на спирките след работа в 17 часа хора, които чакат до 18.30 за какъвто и да е превоз. Автобусите не вървят, а наскоро поскъпналите таксита спазват старата си традиция по празници и в лошо време, когато са най-необходими, да изключват телефонните си централи. Чакащите успяват все пак да направят връзка с една от компаниите, само за да чуят от диспечерката, че не се интересува от проблема им и няма да им прати коли.
„Знам за проблема, но разберете, че той не е в шофьорите на фирмата, а в хаоса от камиони по „България“ в двете посоки“, каза управителката на „Шанс“ Виолета Илиева. В сряда опашката от тирове по бул.“Тутракан“ била от бившата сграда на гимназията по транспорт до фирма „Еконт“ и оттам към Дунав мост. Камионите били наредени в два реда и идващите от Захарната автобуси нямало откъде да минат. Затова хората чакали по спирките в посока града, уточни Илиева и обясни, че това се получава всяка година - камионите тръгват вкупом да се движат по „България“ към Дунав мост и закъсват на заледения мост над пътя за Николово. Докато техника не ги изтегли, автобусите не могат да минат покрай тях, защото няма място, посочи Илиева.