Председателят на Сдружението на работодателите в сферата на народната просвета в България - СРСНПБ, иначе казано, на училищните директори, Диян Стаматов се срещна с русенските си колеги.
Разкошна зала! - не скри възхищението си бившият зам.образователен министир от ремонтираната зала "Русе", където директорката на Училището по изкуствата Мария Дуканова предложи домакинство на работната среща. 
Няколко основни проблема очерта Стаматов, сред които е наредбата на просветното министерство за осигуряване на модерна среда в училищата. Нея Стаматов нарече "българска фантастика", като подчерта, че повечето училища няма откъде да вземат средства за това модернизиране. 
Стратегията за възпитателната дейност и агресията сред учениците е другият сериозен проблем, подчерта Стаматов. Трябва да се регламентират ясно правила, които да посочват какво следва, ако ученик не спазва правилника на училището. Сега той остава безнаказан, а училището е безсилно, припомни Стаматов и добави: "Ако не се редактира, тази стратегия ще последва съдбата на Стратегията за детето".
За цялостен нов подход към изпитите за различните класове и за съкращаване на прекалено дългия период на матурите и тестовете настояват от сдружението. Тази година фактически ние преустановихме истинския учебен процес още на 10 май - тогава беше първият зрелостен изпит, и това продължи чак до 19 юни, каза Диян Стаматов, който е и директор на едно от големите софийски училища.
С поздравления към директорите се обърнаха началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева и шефката на общинската дирекция "Култура и образование" Ирена Петрова. Райна Великова обобщи работата на русенската структура на сдружението, на която тя е председател.