Министърът на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева отхвърли жалбата на „Монтюпе“ срещу заповед на РИОСВ-Русе от ноември. Тогава екоинспекцията спря експлоатацията на част от инсталацията за каруселно леене на алуминий в завода. Василева потвърди като правилна и законосъобразна заповедта от 10 ноември м.г. на директора на РИОСВ в Русе за спиране на карусела.
До нея се стигна след десетки оплаквания за неприятни миризми от граждани на Русе, а РИОСВ извърши редица проверки, включително около и на площадката на завода за алуминиеви автомобилни детайли. Установени бяха отделяне на емисии в производствените халета, необхванати от локалните аспирационни системи, неорганизирано изпускане на емисии в атмосферния въздух и разпространението на миризми извън границите на производствената площадка.
На 16 ноември 2016 г. експерти на РИОСВ съвместно с представители на областната администрация и община Русе пломбираха инсталациите за каруселно леене на алуминий номера 7 и 8 в производствено хале №3 и блокираха управлението на роботите за дозиране и леене на течен метал. След това фирмата изпълни втората разпоредителна част от заповедта, поставяйки плътна преграда между производствени халета №2 и №3.
Наложената на „Монтюпе“ принудителна мярка е в сила до привеждане дейността на дружеството в съответствие с условията в комплексното разрешително, свързани с пълното обхващане на емисиите в работните помещения, за да няма произволни изпускания във въздуха.