От петък миналата седмица „Топлофикация Русе“ работи на пълна мощност, за да задоволи нарасналото потребление на топлоенергия. Това съобщи за „Утро“ изпълнителният директор на дружеството Севдалин Желев. Във вторник консумацията е достигнала най-високото си ниво от началото на зимата, преминавайки котата от 100 мегавата. 
Студът ни създава сериозни трудности, имаме замръзнали въглища, имаме аварии по мрежата, но засега се справяме с всички проблеми, за да има топла вода и парно за всичките ни клиенти, каза Желев. Най-голямата опасност според него би дошла от евентуалното замръзване на Дунав, което би спряло за дълго корабоплаването и съответно доставката на въглища от Русия. А „Топлофикация Русе“ все още разчита на внос, тъй като котлите й са проектирани да работят с висококалорични въглища, каквито у нас не се добиват. Дружеството има проект за преустройство на котлите, така че да могат те да горят и въглища от родните мини. Инвестиционната му програма и без това обаче е доста натоварена и изискваща сериозен финансов ресурс. Така че тази идея все още остава нереализирана.
Потреблението на топлоенергия в Русе скочи над 100 MW за пръв път миналата зима, когато действаха въведените изключително изгодни отстъпки за редовните абонати. През миналото лято програмата за лоялни клиенти бе сериозно орязана и домакинствата вече имат много повече причини да пестят от парно и гореща вода. Студовете в последните дни обаче явно са ги накарали да развъртят вентилите на радиаторите си.