Неумеещият да стои със скръстени ръце русенски предприемач Свилен Максимов е стартирал едновременно няколко нови бизнеса, свързани с използването на слънчевата енергия, научи „Утро“. Те са още в начална фаза, тъй като уговорената отдавна продажба на „Нетуоркс“ на „Виваком“ не е финализирана и Максимов продължава да управлява русенския кабелен оператор. Очаква се националният телеком да влезе във владение до края на годината, след което стартираните проекти да се развиват с далеч по-бързо темпо.
Новите бизнес идеи на предприемача са в пълно съзвучие със зелените политики, приети от Европейския съюз. Първата от тях е изграждането на фотоволтаична централа в района на Червена вода. Тя ще бъде разположена върху терен от 85 декара и ще има пикова мощност от 7,5 мегавата.  

Докато тече дългата процедура по съгласуване и присъединяване на централата към електрическата мрежа на „Енерго-Про“, Максимов стартира друг проект за използване на слънчевата енергия - производство на соларни палатки. За целта е наел един от цеховете на бившето предприятие „Електрометал“. Палатките с размер 12х13 метра ще имат на покрива фотоволтаици, които да осигурят захранване от 30 киловата - напълно достатъчни за поддръжката на цял един дом. Възможно е и комбинирането им със сторидж батерии, макар този вариант да излиза доста скъп. 
В една такава палатка ще може дори да се живее през лятото, може да се използва за хладилен склад, защото такива в Русенско няма. Производители на плодове и зеленчуци могат да си държат стоката вътре, колкото повече жега е, толкова повече ток ще произвеждат фотоволтаиците и хладилните агрегати ще работят на макс, обясни Максимов. Соларните палатки обаче ще бъдат за всички сезони, така че в момента конструкцията се тества за устойчивост в случай на дъжд, вятър и сняг.
Максимов продължава и с проекта си „Gigacharger“ за изграждане на колонка за зареждане на електрически автомобили по поръчка, включително пред блока, на обществен терен. Той гарантира, че цената ще бъде с минимална надценка над пазарната, а не двойна, както е на повечето места. Все още обаче твърде малко българи могат да си позволят електрически автомобил. А драстичното поскъпване на тока за бизнеса прави зареждането извън собствен гараж по тарифа за битови абонати изключително нерентабилно.