Световният номер 1 Анди Мъри разкри, че обмисля в бъдеще да се занимава с футбол. Той възнамерява да направи това, след като приключи кариерата си на професионален тенисист. Шотландецът разкри амбициите си в интервю за британския „Таймс”.

„Искам да се занимавам с футбол. Гледам го много. Отделям много внимание на мечтания за мен спорт”, заяви Мъри.

През 2016 г. 29-годишният тенисист достигна върха в кариерата си. Той успя да измести сърбина Новак Джокович от първото място в световната ранглиста, спечели златен медал в Рио де Женейро и игра три финала в турнирите от Големия шлем, печелейки този на Уимбълдън.

Макар и безкрайно отдаден на тениса, той винаги е бил голям почитател и на футбола. Неговият любим отбор е шотландския „Хибърниън”, който се състезава в местния Чемпиъншип. Любовта му към клуба не е никак случайна. Неговият дядо играе за „зелено-белите” през далечната 1950 г.

Мъри не крие и симпатиите си към английския „Арсенал”. Той признава, че е започнал да подкрепя лондончани, поради невъзможността да следи шотландското първенство по време на постоянните си пътувания в цял свят.

През миналата година двукратният олимпийски шампион включи 5 футболисти на артилеристите в идеалния си състав за футбол на малки вратички. Интересното е, че Анди заложи на схема без вратар. Лидерът в мъжкия тур избра Тони Адамс, Тиери Анри, Денис Бергкамп, Робер Пирес и Патрик Виера като перфектен отбор за мини футбол.

Въпреки желанието си да се занимава с най-популярния спорт в света, Анди не желае да се разделя и с корта: „Сигурен съм, че винаги ще бъда свързан с тениса. Искам да върна нещо в замяна на този спорт, след като очевидно той ми е дал много. Грижа ме е за британския тенис. Бих искал да видя подобрение в него”, коментира Мъри.