Деветдесет селища в Северо-източна България остават без електрически ток в неделя сутрин. Възстановяването на електропроводите до тях е изключително трудно заради снега и вятъра. Това се разбра в неделя сутрин от поредната редовна пресконференция на кризисния щаб в София.

Затова пък все повече пътища в най-силно засегнатите от тежките зимни условия райони са отворени. Сред тях е пътят Варна-Добрич, така че в неделя сутрин е осигурен достъп до всички областни градове.Снощи област Добрич бе единствената останала без отворени главни пътни артерии.

След тежката ситуацията, която имахме през изминалите 3 дни, можем да кажем, че нямаме бедстващи хора, няма хора в тежко или критично състояние, или заседнали в преспите, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова, цитирана от „Фокус“.

През изминалата нощ е имало сериозен инцидент с превозвач на туристическа фирма, който си е позволил посред нощ да навлезе в затворения път Шумен-Разград с автобус с 40 японски туристи и е заседнал в преспите. Регионалният министър благодари на екипа на АПИ, който е работил по случая и е извадил туристите при много тежки метеорологични условия.

Николай Николов, директор на Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението", съобщи, че снощи населените места без ток са били 57, а тази сутрин са 90.

Заради снега, вятъра и изключителните трудности да се стигне до прекъснатите далекопроводи, усилията за възстановяване на тока са с променлив успех. Затова армията ще мобилизира всички свои ресурси в Североизточна България, за да помогне на екипите на „Енерго-про“, съобщи Николов.

През нощта са проведени десетки спасителни операции за хора, които не са се съобразили със забраните. До 3 и половина сутринта 10 души при тежки условия са прокопавали пътя, за да стигнат до лидера на организация, който държал да бъде спасен лично от екип на Агенция „Пътна инфраструктура“. Той е жив и здрав, но техниката е закъсала и останала там, каза Николов.

Занеделя за по-голямата част от страната НИМХ-БАН обяви "жълт" код, а за областите София, София-област, Перник и Кюстендил - "оранжев" кодза опасно ниски температури.

Минималните температури утре ще са между минус 11 и минус 16 градуса, по високите полета на Западна България до минус 21, максималните - между минус 12 и минус 7 градуса.

През следващото денонощие времето ще се задържи почти без промяна - предимно облачно и студено.