Няма как партиите да са укрили пари при кандидат-президентската кампания, тъй като Изборния кодекс е много точен и ясен. Данните още не са поверени и освен документална проверка ще се направи и такава на база информация, предоставена от контрагентите и данните ще се съпоставят. Това обясни председателят на Сметната палата Цветан Цветков относно отчета на президентските избори.

Цветков допълни, че ако има някакви съмнения от Сметната палата са задължени да информират отговорните органите.

Пред bTV той обяви, че от май месец ще започне проверка на всички политически партии, които са получили държавна субсидия и са настанени в общински държавни помещенияЩе бъдат проверени и приходите и разходите на ДПС, за да се установи дали са имали право на плащане на независимия кандидат за президент Пламен Орешарски след като самата партия няма кандидат.

Петков уточни, че специална проверка няма да се извършва, а тя ще бъде в рамките на редовния одит. Ако се установи нарушение санкциите ще бъдат в съответствие с него.

Цветан Петков добави още, че Бисер Миланов до момента не е представил отчет. Именно инициативният комитет, който издигна Миланов, по-известен с прякора Петното, е единственият, който не е представил отчет пред Сметната палата в законния срок. Глобата за това е между 2000 и 10 000 лева.

По думите на председателя на Сметната палата тази президентска кампания е била много скъпа, особено по отношение на паричните дарения. Най-много дарения има за Румен Радев, който спечели и изборите - от 941 души.