Румънският президент Клаус Йоханис подписа указа за назначаването на новото правителство, оглавено от социалдемократа Сорин Гриндяну, след като по-рано то получи вот на доверие от парламента.

В състава на коалиционното правителство на Социалдемократическата партия (СДП) и Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) влизат 26 министри, съобщава агенция "Аджерпрес".

Министърът на регионалното развитие Севил Шайдех и министърът на околната среда Даниел Константин ще заемат и длъжността вицепремиер.

За министър на външните работи е назначен Теодор Мелешкану, на правосъдието - Флорин Йорадаке, на отбраната - Габриел Леш.

Министерството на икономиката се оглавява от Александу Петреску, а на финансите - от Виорел Щефан.
За първи път вътрешното министерство ще се ръководи от жена - Кармен Дан.

43-годишният Сорин Гриндяну е бивш министър на комуникациите и бивш заместник-кмет на град Тимишоара.

Социалдемократическата партия спечели парламентарните избори на 11 декември с над 45%, а Алиансът на либералите и демократите получи около 6%.

43-годишният Сорин Гриндяну беше второто предложение на социалдемократите за премиер, след като номинацията на бившия регионален министър Севил Шайдех беше отхвърлена от президента Клаус Йоханис.

Лидерът на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня не се кандидатира за поста, тъй като има условна присъда за изборни злоупотреби по време на референдума за импийчмънт на бившия президент Траян Бъсеску.

Още преди изборите държавният глава предупреди, че няма да приеме премиерът да е бил осъждан.