Очакваните обилни снеговалежи утре вероятно най-сериозно ще засегнат областите в Северна България, а най-големи трудности се очакват в североизточна част от страната. Там е възможна покривка от около 50 сантиметра, в комбинация със северни ветрове, достигащи скорост 20 метра в секунда.

Има опасност от реално усложняване на обстановката и в някои области на Южна България, основно в Смолян и Пазарджик, съобщиха днес от кризисния щаб, ръководен от министъра на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.

Той беше сформиран вчера и в него влизат представители на МВР, Агенция "Пътна инфраструктура", Министерството на транспорта, Министерството на енергетиката и Министерството на здравеопазването. "Това е предварителна информация, ще се следят прогнозата и обстановката на всеки три часа и ако се наложи, ще се прави корекция в мерките, които ще се вземат. Усилията ни са насочени към това да се организира цялата налична техника и тя да е на разположение", посочи Бъчварова.

Тя добави, че ще се работи в тясна връзка с общинските власти и областните управи, на които са дадени инструкции, и ще се поддържа конферентна връзка с тях. "Гражданите ще се информират за развитието на метеорологичната обстановка и ще даваме указания за тяхното поведение в тази ситуация, защото опитът ни от последните случаи показва, че това е една от най-ефективните мерки за справяне с трудностите. Много разчитаме всички да се съобразяват с указанията на властите, независимо дали това означава промяна на техните планове", подчерта министър Бъчварова.

Мобилизирани са повече от 3000 снегорина

Направени са проверки на всичките 350 опорни пункта, на които са локализирани снегопочистващите машини, и няколко часа преди очаквания валеж ще бъдат разположени на 650 точки за изчакване, за да могат да реагират веднага.

Общо са осигурени над 3000 почистващи машини. Голяма част от първокласната мрежа и магистралите ще бъдат обработени още тази нощ срещу заледявания, каза инж. Георги Златев от АПИ.

Той допълни, че ако прогнозата за силни ветрове и навявания се потвърди и се стигне до навявания над един метър и видимост под 10 метра, пътищата ще бъдат затваряни, особено третокласните, които свързват малките населени места.

Инженер Златев препоръча в дните петък и събота да не се предприемат пътувания в Североизточна България, освен ако това не е належащо. Началникът на пътната полиция комисар Бойко Рановски заяви, че са мобилизирани максимален брой служители. Целта е при получаване на информация от АПИ за влошаване на пътната обстановка и необходимост от затваряне на пътни участъци да се реагира максимално бързо и да се спре навлизането на превозни средства в тези участъци.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски обяви, че ще се засили контролът над тежкотоварните автомобили. За това по-рано днес призова и премиерът в оставка Бойко Борисов.

Превозвачите са призовани да ограничат движението на камиони от четвъртък до неделя. "Само в най-належащи случаи да предприемат пътуване, и то с добре подготвени машини, гуми, гориво и оборудване", допълни Московски.

Според него освен за пътищата е помислено и за жп и водния транспорт. Московски увери, че са проведени разговори с ръководителите на мобилните оператори, които са декларирали, че всички техни станции са снабдени с резервни батерии и генератори на дизелово гориво. В случай на необходимост те са в състояние да осигурят и връзка от сателит.

Допълнителни аварийни екипи от енергодружествата

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че е направен анализ на основните рискове пред електроенергийната система и са набелязани мерки, за да може тя да работи безпроблемно. Петкова обобщи, че са проведени разговори с трите електроразпределителни предприятия и те са осигурили допълнителни екипи, които да реагират при едни евентуални повреди.

Зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков обобщи, че на центровете за спешна медицинска помощ и болничните заведения са дадени указания за проверка на наличната техника и медицинското оборудване, за зареждане на автомобилите с гориво и те да са в постоянна готовност за транспортиране на пациенти.

Указано е също пациентите, които са на хемодиализа, сега да се транспортират до лечебните заведения, както и родилките, чийто термин предстои в идните дни, за да не се налага в критична ситуация да им се осигурява транспорт, а линейките да се насочват за спешните случаи, които възникват.

Екипите на горските предприятия са в пълна готовност да реагират, заяви зам.-министърът на земеделието и храните Свилен Костов. Те разполагат със 190 екипа. Осигурена им е транспортна техника, както и моторни триони. Освен това разполагат с допълнителна механизация като булдозери и трактори.