Едно от най-популярните новогодишни обещания, които хората си правят, е през новата година да влязат във форма и да започнат да се хранят по-здравословно. Това изглежда като тежка задача, лишаваща от удоволствия, заради грешната изначална представа, че във форма се влиза с глад или безвкусна нискокалорична храна и много пот. И двете твърдения са неверни, обаче обикновено са причината, заради която това новогодишно решение просто не се изпълнява.

Насладата от храната и добрата форма могат да вървят ръка за ръка, както доказват французите, които са сред най-фините хора в света със само около 17% от населението с наднормено тегло. Във Франция да доставяш удоволствие на небцето си, но в разумни и здравословни количества, се учи от ранното детство - така хората развиват вкус, но не и лакомия. Това показва ново американско изследване на родителските подходи в Париж, публикувано в онлайн списанието QZ.

Разликата е още на философско ниво,

пишат авторите на анализа от Университета в Тексас. Американците отделят удоволствието в специална графа, която е извън ежедневието им. В заведенията имат например happy hour (букв. превод - час на щастието), в който трябва да вместят удоволствията за целия ден, и имат термин за забранени и вредни изкушения - guilty pleasures, сякаш да изядеш парче шоколад е морално неприемливо. Тези ограничения, които в САЩ сами си налагат обаче дават обратен ефект - две трети от населението е с наднормено тегло и от тях една трета са болестно затлъстели.

На този фон за французите удоволствието от храната не е хедонизъм, а нещо напълно естествено и ежедневно. Точно затова не им се налага да си навсксват лишенията с по-големи количества наведнъж, или пък да се зареждат до следващото "отпускане".

А изкушенията никак не са вредни, когато се консумират с мярка.

Насладата с мярка е в основата на родителските уроци към децата в Париж. За това има и специален термин - "l’éducation du gout", или възпитание във вкус. То се изразява в обръщане на внимание към вкусовете, качествата и произхода на храните, както и към правилното поведение и етикет на масата. Много важен е разговорът по време на семейната вечеря, също и телевизорът и телефоните да са изключени. 

Това се прави от съвсем ранна възраст и такива са правилата не само вътре в семействата в голяма част от обществото, но също и в детските градини и в училищата, показва анализът. На обяд в детските градини още на двугодишните деца се сервира четиристепенно меню с разядка и основно, плато със сирена и десерт. Трапезата и храненето в институциите са формални, но не строги; порциите са такива, че да не може да се прекали. 

Стремежът към удоволствия се възпитават у френските деца и във всяко друго отношение - той се превръща в морален компас за французите, посочват учените в анализа си. Например децата от рано са насърчени да спортуват, да посещават сауна и масаж, да слушат музика и да свирят на музикален инструмент, да бъдат любезни с другите хора и изобщо да открият нещата, които им доставят наслада.

По този начин те научават да ценят и добрата си форма и енергичност, за да се занимават пълноценно с това, което обичат; спокойствието от добрите отношения с хората и социалната принадлежност; и радостта от живота като цяло. Според част от анкетираните майки в проучването, насладата от тривиалните неща дори пази децата им от пристрастяване към незаконни субстанции и неморално поведение, което е потвърдено от друго американско изследване.