"В Техеран има наркоманки без постоянен адрес, които проституират, 20 процента от тях имат СПИН и раждат прекалено много деца", заяви заместник-губернаторът на провинция Техеран Сяваш Шахривар, цитиран от иранската агенция Илна, съобщи Франс прес.

"Трябва да бъдат убедени жените без постоянно местожителство и проститутките да отидат да се стерилизират", призова Шахривар, който отговаря за социалните въпроси в провинцията.

По думите му, според доста неправителствени организации "когато една жена е болна, проституира и няма постоянен адрес, трябва да бъде стерилизирана с нейно съгласие, а не насила".

Много от тези жени не могат да отглеждат децата си и са "принудени да ги продават", допълни той, като подчерта, че "ако тези жени се съгласят да бъдат стерилизирани, ще има по-малко болни и недохранени деца без настойник".

Все повече деца, понякога много малки, просят в Техеран, като някои от тях са продадени или "дадени под наем" от родителите им на престъпни банди, отбелязва АФП.

Изказването на Шахривар бе направено няколко дни след репортаж в реформаторския всекидневник "Шахрванд" за петдесетина наркомани, спящи в празни гробове в гробище западно от Техеран, предизвикал голям обществен отзвук в Иран.

Друго изказване - на известен карикатурист и съпругата му, че трябва да бъдат стерилизирани бездомните наркоманки, за да не се раждат болни и генетично слаби деца, предизвикаха остри протести, като мнозина сравниха тези думи с "нацистките планове". Карикатуристът поднесе извинения, като уточни, че имал предвид доброволни стерилизации.

Въпросът доби политически измерения, след като консервативните медии обвиниха вицепрезидентката, отговаряща за въпросите на жените и семейството Шахиндохт Молаверди, че също е препоръчала да се стерилизират живеещите на улицата жени. Тя отхвърли обвиненията, изтъквайки, че правителството "още не е представило подробен план за стерилизиране на бездомните жени" и че такъв план "би трябвало да се разгледа и предложи от министерството на здравеопазването", информира агенция Мехр.