Скъпоценни старинни икони, каквито рядко могат да се видят, привличат вниманието в музейната сбирка на Русенската света митрополия. Експозицията, която съхранява удивителни богослужебни предмети, одеяния и изображения, отново посреща посетители след една дългогодишна пауза. През септември тази година, точно на празника Кръстовден, обновената и подредена наново и по всички правила на музейното изкуство сбирка отново отвори врати за радост на ценители и на туристи. Тогава Русенският митрополит Наум изрази надежда, че русенци и гостите от други градове и държави благодарение на ценните експонати ще научават нови интересни факти, а с тях ще допълват и укрепват своята вяра в напрегнатите и неспокойни времена, в които живеем. 
Русе може да се гордее с това, че разполага с единствената митрополитска музейна сбирка
Музейни експозиции същестуват при ставропигиалните манастири - Рилската света обител, Бачковския и Троянския, обяснява секретарят на митрополията отец Орлин. Църковният музей в Русе е създаден още през втората половина на миналия век. Неговото официално откриване е на 28 юли 1983 година, тогава митрополията се ръководи от Доростоло-Червенския владика Софроний. Още тогава замисълът в експозицията да бъдат представени икони и богослужебни предмети от цялата епархия е осъществен в голяма степен. 
Днес музейната сбирка е обогатена и с нови експонати, които представят по-пълно историческата картина и важните събития в биографията на Русенска епархия. Целта е преди всичко в този митрополитски музей най-вече да се съхраняват църковни ценности, казва отец Орлин. И допълва: „Знаете, че това не е лесно, особено в някои отдалечени храмове в някои малки населени места, където за жалост често пъти черквите стават обект на нечисти помисли и намерения“. Затова мястото, където да се пазят 
ювелирно изработени предмети, участвали в богослужебни действия
е тъкмо бившият параклис „Св.Александър Невски“ при катедралния храм „Св.Троица“ в Русе. Близо половин година е продължила работата по реновирането и подредбата на експозиционното пространство, за да може то да отвори врати и да посрещне първите посетители на 14 септември тази година. С подготовката за новото откриване е бил натоварен екип специалисти от Нов български университет.   
Още до входа в музейното помещение погледът на посетителя попада върху две големи дървени ракли, украсени с дискретна дърворезба. Това са пътните сандъци, с които са били пренасяни одеждите и важните атрибути, необходими на митрополитите по време на служба, уточнява отец Орлин. Най-старите икони тук са от 18 век, те са от село Сушево, разказва секретарят на митрополията. А изложените книги са още по-стари - едната е 
ръкописен служебник от далечната 1508 година
Един от най-впечатляващите експонати е светият престол - каменият жертвеник, който се е намирал в разрушения от комунистите храм „Всех Святих“. За самата църква негласно разказват две големи фотографии, които са на централно място във фриза над експозиционните витрини. Едната показва „Всех Святих“ от добрите й времена на действаща църква, а на другата е заснет момент от започналото вече разрушаване - полусрутени куполи и изтърбушени стени. 
Потири от злато и сребро с прекрасно оформление от ръчно ковани флорални елементи, красиви кандила, нагръдни знаци, енголпии и панагии, дискоси, кандила, съдове за миросване, свещници впечатляват с фина изработка на стари майстори. А това е бронзов свещник от храма „Св.Троица“ от 1787 година, намесва се в разговора един от най-известните русенски свещеници - отец Минко. И посочва още нещо извънредно интересно - една много рядко срещана икона - Обрезание Господне, както и друг
раритет - диптих с изображения на множество светии
Тази „двойна“ икона, която се затваря като куфарче, се носи от владиката, когато той отива да служи в някое село, където няма икони, обяснява отец Минко. Свещеникът пази в удивително бистрата си памет живата църковна история на Русе от последните десетилетия. Самият той е направил щедро дарение за музейната експозиция - 7 икони, пет от които са кивотни: така се наричат иконите, на които се виждат само нарисуваните лица на светиите, а останалото е закрито от украсен метален обков. Тези икони ми бяха подарени от старите свещеници на храма „Св.Георги“, където бях свещеник до 1984 година, обяснява отец Минко, като припомня, че тази черква е била направена изцяло от дърво, но след като е унищожена от пожар, е изградена от камък. 
Особено ценна е плащаницата, подарена на храма „Св.Троица“ от руския император Александър Втори 
по време на Руско-турската освободителна война. Тя е от 1809 година, везана е на ръка, обясняват свещениците. И посочват хоругва, подарена през 1930 г. от Светия Синод на русенското гимнастическо дружество „Юнак“. Под нея във витрината се вижда черно-бяла снимка, в центъра на която е Доростоло-Червенският митрополит Михаил, който е известен като човека, организирал благотворителни акции за събиране на храна за евреите, които по време на Втората световна война германците са откарвали от Гърция с шлепове по Дунава към концентрационните лагери. Владиката Михаил е бил и регионален почетен председател на Червения кръст, той много е помагал, обяснява отец Минко. И разказва как негово високопреосвещенство е помогнал с лекарства и превързочни материали и на 3 вагона ранени германци. За това немците го наградиха, а след 9 септември 1944 година го вкараха в затвора, разказва за печалните парадокси отец Минко.   
В музейната експозиция вече са идвали малки ученици от основно училище „Иван Вазов“. Децата особено силно се впечатляват от митрополитските одежди, разказват в музея, като посочват витрината с одеждите на покойния Проватски епископ Антоний, който служеше в църквата „Св.Николай“, и другото митрополитско одеяние от миналия век, до което е подпрян 
жезъл, измайсторен изкусно от дърво и седеф
Много е важно младите хора, особено децата, да се запознаят с експонатите, които са изложени тук, казва отец Орлин. Но според него също толкова е важно тези млади посетители да бъдат въведени тук от хора, които могат да им обяснят достъпно и деликатно символите, смисъла, историческата и религиозната стойност на ценните реликви. Посещенията в музейната сбирка на митрополията могат да допълват часовете по религия в училище, като така децата ще обогатят представите си за богатата история на църквата. 
Очакваме от идната година тази историческа сбирка да влезе в туристическите маршрути на групите чужденци, които посещават Русе, казва секретарят на митрополията отец Орлин. И уточнява, че и сега експозицията е отворена за посещения - всеки ден от вторник до неделя от 9 до 12 ч и от 14 до 17.