Европа ще има собствена спътникова навигационна система за връзка с автомобилите, която заменя използваната досега GPS. Тя се казва Galileo и официално започна да функционира на 15 декември. След 2 години с нея трябва да бъдат оборудвани всички нови коли, продавани на Стария континент.

Досега европейските производители бяха изцяло зависими от американската GPS (Global Positioning System) Още преди няколко години в Китай създадоха собствена спътникова система Compass, същото сториха и руснаците с тяхната ГЛОНАСС. Към момента Galileo разполага с 18 спътника, които са недостатъчни за 24-часово покритие и затова през следващите 2 години GPS ще продължи да се ползва като помощна система.

През 2020 г. обаче Galileo ще има на разположение цели 30 спътника и това ще позволи пълна навигационна независимост от Америка. Според официалната информация европейската система ще бъде по-бърза и по-точна от американската, като ще стане задължителна за всички нови превозни средства от наземния транспорт на континента.

Съвременната бърза и точна навигация ще се превърне и в един от ключовите компоненти на инфраструктурата за бъдещите безпилотни автомобили, които в момента се разработват от редица производители. Специално за автономните превозни средства се създават цифрови карти от ново поколение. Те са тризмерни с висока разделителна способност  и възможност за постоянно обновяване, като се нуждаят от скоростна и точна спътникова поддръжка – нещо, на което Galileo отговаря.

Нещо повече – новите смартфони, таблети и видеорегистратори вече ще могат да приемат сигнал от европейската спътникова система, като е необходимо единствено техните производители да ги настроят към нея. Това ще започне да се случва още в началото на 2017 г.