20 тона замръзнала вода, разпределена в 130 ледени блока, от вчера са започнали своето магическо превръщане в принцеси, птици, дворци, човешки фигури и в много абстрактни композиции, изразяващи порива към светлината и лекотата. Металното хале, което бе издигнато на централния площад до хотел „Дунав Плаза“, вече е превърнато в работилница за ледено изкуство, в която осмина ваятели творят своите замръзнали приказки.
Тази година за първи път на Балканите провеждаме фестивал на ледените фигури на закрито, каза кметът Пламен Стоилов. Той подчерта, че закупеното от общината съоръжение, което позволява да се поддържа достатъчно ниска температура и ледените изваяния да не се топят, дава още една възможност на Русе да се превърне във водеща туристическа дестинация. 
Директорката на общинската дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова обяви темата - „Ледена приказка“, по мотиви от популярния детски филм „Замръзналото кралство“. Тя представи тазгодишните участници. Дейвид Ангерон от Белгия ще импровизира, Натали Чистякова от Франция ще извайва „Виелица“, Фергюс Мълвани от Ирландия ще покаже светлината и лекотата. Ледена ДНК верига пък ще майстори Найл Магий от Холандия. Унгарецът Ференц Моностори ще извае човешко тяло, плаващо в лед. Русенският участник е скулпторът Даниел Кънчев, който за първи път ще работи с лед. Известният ваятел многократно е участвал изключително успешно в пясъчни фестивали, но сега не скри вълнението си от първата си среща с новия за него „материал“. Той не разкри напълно своя творчески замисъл, като издаде само, че в творбата му ще има кралица. 
Консултантите на русенския Айс фест Ирина Тафлевская и Руслан Коровков също ще работят по темата на ледения  форум, макар и извън конкурсната програма. Коровков подчерта: „Голямото хале е нещо фантастично. Това е първият такъв фризер на Балканите, няма такъв дори и в Латвия!“. Двамата благодариха на кмета Стоилов, че им се създават такива условия да работят. 
Русенските граждани ще могат да видят готовите ледени фигури на 21 декември. Церемонията по награждаването ще започне в 17 ч с детска работилница за рисунки върху лед и ледени бижута, ще продължи в 18 ч с огнено шоу, а в 18.30 ч ще бъде награждаването. След него за русенци ще свири квартет „Белканто“. Изваянията от лед ще останат в халето, което ще изпълнява ролята на мразовита галерия до 15 февруари, каза Ирена Петрова.