Русе върви към победа в цели две категории в първия конкурс на Министерството на туризма - за туристическа дестинация и за културно-исторически туризъм. Гласуването върви в интернет на сайта на Министерството на туризма  и ще приключи в неделя. Конкурсът се провежда за пръв път, а гласуването става изцяло в онлайн в рамките на 10 дни, които изтичат утре. 
В категорията „Туристическа дестинация“ Русе има комфортна преднина с близо 43% от гласовете пред Пловдив, събрал до вчера малко под 21% от вота. На трето място с малък шанс да постигне нещо повече е триумвиратът Шумен-Преслав-Каспичан с 17.30%.
Дунавската столица на България води пред Пловдив и в категорията „Културно-историческо наследство“ с приблизително същото съотношение - 31.5% срещу 15.34%. Тук в борбата се намесват Стара Загора /13.39%/ и Казанлък /11.11%/ и я правят по-оспорвана.
Над 200 кандидатури са постъпили за 15 от категориите, в 16-ата „Изборът на българите“ номинираните са предварително определени. Тук Русе е представен от скалния манастир „Св.Димитър Басарбовски“, Пантеона, къщата-музей „Захари Стоянов“ и енигматичния музей „Света Марина“, като вероятно тук се има предвид едноименният манастир край село Каран Върбовка. В списъка на предложенията има още два  магнита за туристи в региона - Ивановските скални църкви и Музеят на Освобождението в Бяла.
Кой ще спечели първия туристически конкурс ще знаем в понеделник, а дотогава - гласувайте на сайта http://tourismawards.bg/.    У