Холандците и велосипедите - това е едно удивително цяло. Не само защото когато заговорим за тази страна имаме асоциации с колелета, лалета, вятърни мелници и..., разбира се, марихуана. А най-вече защото „холандец-велосипед“ е начин на живот.
Колелото е институция, която се уважава и почита от абсолютно всички. В тази мултинационална страна всички са приели, че с колело може да се придвижиш бързо и лесно по всяко време, независимо от метеорологичните условия. На велосипед можете да видите мало и голямо - жени с бурки, майки и бащи с по няколко деца, хора с домашни любимци, пазарски чанти и каквото още се сетите. Колелото се ползва за пазар, разходка със семейството, за ходене на работа и училище, с една дума - за всичко.
Холандците карат колело и говорят по телефона, карат без ръце и се гримират или похапват
В многочислените холандски семейства колелото е потребност за всеки член на фамилията. Във всяка къща има специално помещение за велосипедите. Щом детето навърши определена възраст, то се учи да управлява велосипед. Това е задължение на родителите, също както усвояването на навиците за лична хигиена на детето.
Лиса Брааф е млада майка на две невръстни деца и бременна с трето, което ще се роди всеки момент. Синът й Тамес е на 5 години, а Киара на почти 3. Лиса казва, че все още ходи с колело да пазарува и да свърши някоя работа. Признава, че сега се придвижва по-бавно заради наедрелия й корем. Малко по-трудно върти педалите, но е категорична, че това не е опасно за нея и бебето, просто защото тя „никога не пада“ от колелото си. За нея то е средство за бързо, лесно и евтино придвижване - не търсиш място за паркиране и не трябва да плащаш за това.
Дори и когато вали, Лиса е на колелото си със специален дъждобран за велосипедисти, каквито всички ползват.
Наричат го пончо за пътуване, с качулка, без ръкави, прилича на палатка
От качулката се спуска наметало, което се подпъхва към седалката при сядане. Така се покриват съвсем естествено краката, а ръцете се предпазват от дъжда, след като малко преди да хванат кормилото, вземат част от краищата на пончото. Така се задържа едно относително сухо пространство около тялото на велосипедиста. А дъжд в Нидерландия вали почти всеки ден, понякога съвсем неочаквано, понякога с дни и седмици. Чадърите също са решение при дъжд както за колоездачите така и за пешеходците, но не и при силен вятър, когато ползването им е доста опасно.
Лиса и съпруът й Уоутър не знаят дали бебето е момче, или момиче, защото предпочитат да е изненада за тях и за всички близки и приятели. Решили са как ще се казва в зависимост от пола му. Дни преди появата му е рожденият ден на Киара, която става на три. Подаръкът? Това е първото в живота й колело. Вълнението й е огромно, тя отдавна иска колело, за да може като брат си сама да се придвижва до училище, а не баща й да я вози всяка сутрин.
Колелото е бяло на розови сърца, като за принцеса, а Киара обича приказки за принцеси
Йосефина Стюарт е учителка, пенсионирана по болест. Докато ходех на работа, всички ученици от малките класове държаха изпити по управление на велосипед, разказва тя. Децата учат правилата за безопасно движение в различни ситуации на велоалеята, как да се предпазват, как да дават предимство, макар че велосипедистите и пешеходците винаги се ползват с предимство пред останалите участници в движението. Освен това обучението включва и оказване на първа помощ при инцидент. Изпитът се провежда в присъствието на представител на Пътната полиция. Успешно представилите се на изпита получават диплома. Както карането на колело, така
и плуването е задължителна част от обучението на децата в училище
разказва Йосефина. И затова се полагат изпити. Първият изпит е задължителен за всеки. С него се удостоверява, че ученикът може да се справи и ще е в безопасност за определено време при евентуално наводнение. Вторият изпит е за спасители. Така е и към момента. Всички холандци плуват и карат велосипеди.
В Холандия железопътният транспорт е изключително добре развит, също като градския. Влакове за всички краища на страната има често и затова много холандци работят в съседен град или по далечен. Разбира се, до гарата отиват с колелото си. Заключват го там на велопаркинг, където има стотици велосипеди и се мятат на влака. Прибират се с влак обратно до гарата и с колелото се връщат у дома, ако е там обаче. Случва се да се объркат велосипеди или просто някой, който е имал нужда от колело, да е взел нечие, за да се придвижи и да си свърши работата. Останалият без колело често взема нечие друго. Това са негласни споразумения, според които
велосипедите в Нидерландия не се губят, а просто сменят притежателите си
Служители от съответната община редовно обикалят по големите велопаркинги и много внимателно следят кои велосипеди се ползват и колко често. Ако след определен период никой не е карал колелото, оставено на велопаркинга, то се маркира. След още няколко дни, ако никой не го потърси, то се счита за ненужно и със специален автомобил на общината се извозва до Депо на забравените и ненужни колелета. В определени дни депото отваря врати и всеки, който иска, може да си избере и купи колело на много ниска цена. Денят на отворените врати се обявява в местния вестник.
По неофициални данни повече от една четвърт от холандците ходят на работа с велосипед.
В пика между 8 и 9 ч около 1,75 милиона души наводняват дългите около 19 000 км велоалеи 
в цяла Нидерландия. На практика с колело по велоалеи може да се достигне до всяко кътче. Страната е три пъти по-малка по площ от България, но с около три пъти повече население. Според последното преброяване от януари 2016 година, холандците вече наброяват близо 17 млн. /16 979 120/ или на на един квадратен километър живеят по близо 400 души. Този факт определя страната като една от най-гъсто населените в света. Броят на велосипедите обаче е много по-голям, тъй като една част от холандците имат по няколко според всеки случай - за работа, за превозване на домашни любимци, за превоз на децата или просто за скоростно колоездене или велоекскурзия извън родината.
Нормална гледка са задръстванията на червен светофар в делничните дни
Образуват се тапи, тъй като няма време всички да пресекат наведнъж. Това е опасно и не са рядкост инцидентите дори с жертви и пострадали хора. Спортните колоездачи, летящи с над 40 км/ч, възрастни дами, отиващи на пазар, или ученици на път за училище се движат редом по велоалеите, което е причина за инциденти, убедени са холандците. Затова пък в Страната на колелетата има Федерация на велосипедистите, която пази интересите на почти всички холандци.