Художникът Кънчо Кънев ще направи първа своя самостоятелна изложба в родния си град Русе. Другата седмица той пристига от Холандия, където живее, рисува, показва и продава вече от доста години. 
"Много се радвам, че получих покана за изложба в русенската галерия. И много се вълнувам, че ще подредя изцяло мои работи в галерията в моя роден град", каза Кънчо Кънев. Когато това заявява човек, който има зад гърба си богата биография на ценен, уважаван и търсен автор, който и в момента има свои произведения в експозиция в едно от най-авторитетните пространства в Хага, може би някой ще погледне скептично на неговото вълнение. 
Да, от 25 юни в продължение на два месеца и половина произведения на русенеца са представени в престижната галерия "Пулхри студио" в Хага. В залите на старинния холандски замък русенецът представя свои нови работи заедно с Конда де Блес, Фреди Вубен, Дорет Плаат, Мариане Бенко, Мари-Антоанет Куртенс. Впрочем, тази изложба предстои да бъде закрита точно два дни, след като Кънчо открие своята самостоятелна изява в русенската галерия. 
"Досега съм имал участия в общи международни изложби в Русенската художествена галерия, но те бяха епизодични. Друго е да бъдеш поканен за самостоятелна изложба", казва русенецът. "Желанието ми е да покажа живописни платна, правени в последните няколко години, а също така и по-предишни мои работи. Иска ми се да се получи една ретроспекция и така да запозная русенската публика с това, което ме вълнува и ангажира внимането ми", продължава Кънчо Кънев.
Освен живописни работи той ще включи в своята експозиция и рисунки. Причината за това е неговото убеждение, че именно в рисунката художникът е най-непосредствен и откровен. Затова иска точно по този начин - с рисунките, да скъси дистанцията и да допусне публиката до едни по-интимни и по-съкровени свои творчески пространства. 
За него споделянето е нещо изключително важно не само за творческите натури, но и за хората изобщо. При художника обаче самоизолацията може да го отведе в мрачни пространства, от които се излиза трудно и мъчително. Самоизолацията води до маргинализация, която кара художника да се чувства непълноценен, на моменти и ненужен, казва русенецът. Той самият съзнателно бяга от нездравословния характер на подобно подсъзнателно самоунищожаване. 
"Художникът търси съпричастност, ценителят на изкуството - също. И така и двете страни моделират по своему мига, в който ще се роди магията на взаимното обсебване. Като казвам обсебване, имам предвид по-скоро съпреживяване може би. Ей такива мисли ми се въртят в съзнанието в момента. Наистина се вълнувам, приповдигнато ми е, едни такива слънчеви вълни ме носят, чак ми е необяснимо...", каза Кънчо Кънев. 
На 6 август предстои да си дойде в родния град, а десет дни по-късно, на 16 август, в Художествената галерия на "Борисова" 39 ще бъде открита неговата изложба. Тя със сигурност ще събере приятели, колеги и много русенци с вкус към съвременното европейско изкуство и към това, което прави Кънчо Кънев в не чак толкова далечна, но така или иначе "шенгенска" Холандия.