План за обновяване на производството на „Монтюпе“ ЕООД, описан в десетина конкретни стъпки, е внесен в Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/. Най-общо, на близо 200 страници компанията описва своите намерения да стане още по-модерна, съобразно екологичните параметри и законодателство. Това щяло да се отрази благоприятно върху работната среда вътре в помещенията и здравето на служителите, както и върху околната среда и жителите на близките до завода населени места. Инвестиционното предложение на завода е от 30 ноември, като чака решението на екослужбата дали е необходимо да се извърши оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/. Становището на РИОСВ се очаква до 30 декември. „Утро“ научи за планираната инвестиция от публикувано обявление на официалния сайт на „Монтюпе“ и успя да се запознае с документите, след като подаде заявление за достъп до обществена информация.
Дружеството твърди, че с разписания си проект за „Реконструкция, модернизация и нови спомагателни дейности към предприятие за производство на автомобилни компоненти от алуминиева сплав „Монтюпе“ ЕООД“ 
има за цел да изпълни предписанията на РИОСВ 
за уеднаквяване на инсталациите, намаляване на отрицателното въздействие върху околната среда и оценка на разработените алтернативни технически решения за изграждане на нова вентилационна система. Идеята била чрез нея да се минимизира рискът от неорганизирани прахово-газови емисии. Намеренията щели да се реализират чрез изграждане на нови съоръжения, които са необходими за работата на съществуващите инсталации.
Промяната реално щяла да проличи от реконструкцията и модернизацията на наличните съоръжения. Конкретно това ще се постигне чрез оптимизиране на работните пространства в халетата, промяна в разположението на някои складове и резервоари, както и чрез строителство на нови складове и промени във вентилацията.
Впечатление прави, че на немалко места в своето инвестиционно предложение дружеството подчертава, че плановете му 
няма да доведат до вкарване в работа на ново производство, нито ще се увеличи капацитетът 
на сегашното, а намеренията са заводът да работи по-добре, в по-здравословна среда и да е по-модерен.
Конкретните планове са да бъде изградено съоръжение за обработване и оползотворяване на омаслени стружки, изграждане на станция за нанасяне на първична обмазка на сърцарни кутии и изграждане на пречиствателни съоръжения за третиране на отработени разтвори от основното производство. Предприятието иска да монтира 2 пелетизатора за сух лед и 2 резервоара за течен въглероден диоксид, всеки с обем от по 30 кубика. Тези съоръжения служели за почистване на калъпите за изработване на пясъчни сърца, а досега били доставяни от външни фирми. Предвижда се и монтаж на изолирано помещение в хале 2, където ще бъдат разположени 2 машини, на които ще се правят изпитвания на херметичността на всяка автомобилна глава. Намеренията са още да се монтират 15 охладителя в хале 1, 2 в хале 2, 22 в хале 3 и 15 в хале 4. Целта е да се подобрят условията на труд в производството и да се постигнат целите на предвидената за изграждане нова вентилационна система. Инвестицията планира още изграждане на 36 машини за механична обработка, 3 миещи машини в хале 3 и една в хале 1, както и изграждане на 8 нови клетки за термична обработка в хале 3 като всяка ще бъде с по 2 електрически пещи.
В наръча от документи „Монтюпе“ описва, че
планираната инвестиция е за период на експлоатация по-дълъг от 20 години
Това доказва намеренията на завода да се настани трайно в русенската икономика и на първо четене отхвърля слуховете, че фирмата е на път да напусне местните ширини.
Подчертава се още, че идеите за промени няма да разкрият нови производствени мощности, а ще се извършват само на територията на съществуващата работна площадка. Така няма да се променят основните процеси, нито капацитетът на производството, а само ще се подобрят технологията и екопараметрите. Така се опровергава още един слух - че предстои увеличаване на производството. В същото време ще се намалят отпадъците и ще се намали рискът от изпускане на неорганизирани емисии и ще се подобри работната среда.
Впрочем именно изпускането на неорганизирани емисии - такива, които не преминават през пречиствателните станции и през комина, а директно излизат от производствените халета, създадоха проблеми на „Монтюпе“. На няколко пъти от септември до ноември компанията бе засичана от РИОСВ да проветрява нерегламентирано помещенията си, като от тях излизаха облаци миризми, които вмирисваха града. Именно заради тези нарушения дружеството си навлече тежки санкции - глоба от половин милион лева, запечатване на прозорци и противопожарни люкове в хале 3, а накрая дори бяха блокирани двете леярни в проблемното хале, а самото помещение бе отделено от свързаното с него хале 2. Всички тези наказания обаче се обжалват пред съда, а делата са едва в началната им фаза.
За тези нерегламентирани проветрявания, до които РИОСВ твърди, че се стига заради тежката работна среда вътре в завода, индикации има в самото инвестиционно предложение на „Монтюпе“. В документите от компанията са посочили, че 
при процеса на регенерация температурата в пещта се повишава до 800 градуса
От дружеството посочват като изводи, че за да се подобри средата на работа и обновяването на въздуха, е необходимо във всяко едно хале да се аспирират допълнително около 100 000 кубика на час. Тоест, целта е въздухът да се обновява 3 пъти на час. Посочват и къде точно трябва да се намалят миризмите, свързани с амина, които описват като устойчива миризма, дори и да е под нормата. Описани са и три алтернативи за поставяне на различни видове филтри в комбинация с аспирация. 
В документите от „Монтюпе“ признават писмено, че има разминаване между реално разположените в завода съоръжения и тези, които са разрешени. Затова чрез планираните промени искат да приведат в съответствие производството си. 
Около предвижданата нова вентилационна система планират подобрения в три направления - система за въздушен баланс, аспирационна система, както и филтрираща и пречистваща система. И отново подчертават, че целта е да се осигури необходимото ниво на обновяване на въздуха в завода, да се избегне рискът от неконтролирани емисии вътре в завода и извън него, както и да се уловят вътрешните емисии по-близо до източника им в сравнение със сега. 
При получена зелена светлина от страна на контролиращия орган „Монтюпе“ 
възнамерява да започне да реализира инвестицията си още през новата 2017 година 
като планира работата по нея да отнеме около 18 месеца.
На първи етап, който ще трае около 9 месеца,  компанията предвижда да изгради вентилационна система и три биофилтъра. А по време на втория етап ще се съсредоточи върху работата по всички останали елементи.
Въпреки половинчатите признания, че е възможно по време на производството си „Монтюпе“ да има проблем със спазването на еконормите и да крие риск за здравето на своите служители и жителите на Русе, от завода за пореден път категорично заявяват, че не са замърсител. Макар пространно и натъртващо да говорят за подобряване на работната среда, пречистване на въздуха и намаляване на вредите от производството си, дружеството отново се опира на евродоклада, който е замерил нивата на използваните химикали в него. В приложенията към инвестиционното си намерение фигурира именно независимото изследване на френска агенция за качеството на въздуха, възложено от „Монтюпе“. Евроинженерите са направили 3 кампании за измервания, като са следили за фенол, амини и формалдехид, а заключенията им са, че дружеството не замърсява.