20 евро подхвърлила на полицаи от КАТ румънска шофьорка, но вместо да си продължи спокойно по пътя, както очаквала, се забъркала в каша, от която най-вероятно ще излезе с присъда.
На 7 декември следобед след Мидата край разклона за Тръстеник по пътя за Бяла екип на КАТ засякъл  „Фолксваген Шаран“ с превишена скорост, който навлязъл в насрещната лента при изпреварване. Автомобилът с румънска регистрация веднага бил спрян, а шофиращата го Маричка Йоница, била поканена да отиде до патрулката с документите си. 
49-годишната румънка изпълнила разпореждането и пуснала документите в полицейския автомобил, но като ги отворили, униформените открили поставени в тях 20 евро.
Случаят е докладван в ОДМВР, а на място пристигнал разследващ полицай, който документирал опита за подкуп и с разпореждане на дежурния прокурор от Окръжна прокуратура вкарал румънката в ареста.
Вчера задържаната бе освободена под парична гаранция от 1000 лева. Сумата трябва да бъде внесена до 5 дни, реши състав на Русенския окръжен съд, но мярката вероятно ще се оспори на втора инстанция, тъй като прокуратурата настояваше за постоянен арест на чужденката.
Йоница, която твърди, че от 17 години живее с двете си деца в Гърция, тръгнала към родината си да купи храна за Коледа, защото гръцката била специфична и не била по вкуса на децата й. След като била спряна край Мидата се оказало, че катаджиите владеят говоримо румънски и успели да й обяснят какви нарушения е направила. И според обвинението пъхнатите в документите на нарушителката 20 евро били предназначени за младшите автоконтрольори, за да си затворят очите и да не я санкционират.
Адвокатът на румънката обаче е категоричен, че езиковата бариера е довела до ситуация от типа „изгубени в превода“.
Няма видео или звуков запис в полицейската кола, който да доказва какво е станало. Всъщност случилото се е нелепо стечение на обстоятелствата, от което полицията и Маричка са си направили различни изводи, изтъкна защитата на румънката и посочи, че щом чула, че ще бъде глобена, тя била тръгнала да дава пари с цел да си плати санкцията, като дори и през ум не й било минало да подкупва полицаите.
Прокуратурата подчерта, че ако бъде осъдена, Маричка може да получи до 10 години лишаване от свобода. А ако бъде пусната от ареста, има риск за успешното и бързо приключване на делото, тъй като може да се укрие от българското правосъдие. 
Самата румънка също искала делото срещу нея да приключи час по-скоро, тъй като сега децата й били поверени на грижите на нейн съсед в Гърция.