Очаква се състав на Русенския административен съд да назначи съдебно-техническа експертиза, която да разясни обстоятелствата около изпусканите от „Монтюпе“ ЕООД миризми. Кои ще се вещите лица и какви конкретно ще са въпросите към тях, тепърва предстои да стане ясно. Това обаче бе основната тема, с която стартира поредното дело между завода за леене на авточасти и Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/. 
Този път „Монтюпе“ обжалва запечатването на 108-те отвора на покрива на своето хале 3, което екослужбата предприе със заповед от 12 септември. Тогава бе поредната вълна от сигнали за неприятни миризми над града, а според РИОСВ чрез люковете заводът е проветрявал нерегламентирано помещенията си. Делото ще продължи на 2 февруари.
Съществен спор между страните провокира фактът, че масово хората са се оплаквали от зловония, които оприличават на изгорял бакелит. От РИОСВ изтъкнаха, че подобни миризми се отделят по време на производствените процеси в завода, но всъщност реално са феноли. Прокуратурата, която също встъпи като страна в процеса заради високия обществен интерес към спора, настоя да се уточни дали действително се отделят миризми в халетата на „Монтюпе“, които могат да се оприличат на бакелит.
Размяна на реплики предизвика и твърдението на столичния адвокат на дружеството, че няма отчетени замърсявания на въздуха. 
Неорганизираните емисии, които изпуска „Монтюпе“, не могат да бъдат измерени. Те не излизат от монтираните за целта комини, а по нерегламентиран начин - залпово и наситено. Случаят е аналогичен с този от 2014 година, когато чрез отворените врати на хале 1 и жалузите по стените се проветряваше цялото помещение. Сега това е станало чрез 108-те люка на покрива. Станциите мерят замърсяванията и превишенията на показателите на въздуха, а не миризмите, изтъкнаха от екоинспекцията, като подчертаха, че заводът е санкциониран за изпускане на миризми по непозволен начин в разрез с комплексното си разрешително, а не за замърсяване на въздуха. На свой ред от дружеството пък отвърнаха, че е изпускан просто топъл въздух.
Отделно от екослужбата представиха доклад на Главната инспекция по труда, която е проверила „Монтюпе“ тази есен. В него се посочва, че в кръвта на 10 от служителите на завода има превишени норми на някои химикали. Представен бе и докладът на учените от БАН, които бяха на проверка в дружеството и са установили, че в халетата му има проблем с неорганизираните емисии и те не могат да бъдат обхванати по законовия ред - чрез аспирацията и комините. Отделно бе посочено и намерението на „Монтюпе“ да коригира производствените си процеси и да изпълни предписанията на РИОСВ, като обърне внимание на проблема с емисиите и миризмите в халетата си.
На 2 февруари се очаква да бъде разпитан контрольор от екослужбата, който е проверил завода през септември, както и инспектор от Гранична полиция, който е боравил с термокамерата, чрез която са уловени облаците въздух, които са изпускани нерегламентирано от хале 3.
Запечатването на 108-те отвора на покрива бе първата мярка, която РИОСВ наложи на „Монтюпе“ след серията оплаквания за зловония през септември. След това дружеството бе глобено с половин милион, което обжалва пред Районния съд, а впоследствие бяха блокирани две от производствените му линии - карусел 7 и 8 в хале 3, където бяха пломбирани още 2 димни люка.