Една удивително вкусна и ефирна бишкотена торта има доста объркана история, при това и Франция, и Австрия я смятат за част от кулинарното си богатство. Но и французи, и австрийци често питат: Кой е този Малакоф? Окончанието навежда на мисълта, че може би става дума за руско име, а малко ровене в интернет вади неочакван резултат - не е Малакоф, а Малахов и така се казва крепостта, чието превземане от французите през 1885 г. слага край на Севастополската обсада в Кримската война. Ама чак пък да кръстят торта на крепост?!
Всъщност това чудо на сладкарското изкуство носи името на Жан-Жак Пелисие, първият френски маршал и първи херцог на Малакоф (френското произношение на Малахов). А херцогската титла му дава Наполеон III, заедно с годишна пенсия от 100 000 франка, защото именно маршалът е главнокомандващият, който на практика слага край на Кримската война, когато на 27 август 1855 г. успява да пробие защитата на стратегически важния Малахов курган и да превземе Севастопол - главната руска черноморска база. Впрочем век и половина по-късно тази база стана причина Русия да анексира Крим от Украйна, погазвайки всякакви международни норми. Но това е друга тема.
Брилянтният военен Жан-Жак Пелисие е посрещнат с почести в Париж и с един подарък, приготвен специално за него от парижките сладкари - бишкотена торта със сметанов крем, подобна на модерните по онова време шарлоти. Това е една от версиите за създаването на сладкарското бижу. Другата разказва, че самият маршал имал пристрастия към кулинарията и той сам създал тортата. Това обаче е малко вероятно, като се има предвид стремглавата военна и политическа кариера на Пелисие. Със завръщането му от Малахов курган той е назначен за сенатор, след това става посланик в Лондон, а от 1860 г за втори път заема поста генерал-губернатор на Алжир. Четири години по-късно умира на 70-годишна възраст. Любопитен факт от биографията му е, че е бил масон и е участвал в създаването на ложата „Сейнт Джон“ в Крим по време на войната.
През 19 век сред готвачи и сладкари съществува модата да кръщават своите кулинарни произведения на известни хора, понякога без самите почетени по този начин хора да знаят или да имат някакви заслуги за това. Предполага се, че когато е създадена тортата Малахов или Малакоф, както е известна във Франция и Австрия, едва ли маршалът е предполагал, че тя ще се прочуе заради неговия военен успех. Защото според защитниците на теорията, че тортата е дело на парижки сладкар/и, първоначално тя е била предназначена именно за ознаменуване на победата на Малахов курган. По-късно историята избледнява, а сметановото изкушение започва да се свързва с херцога на Малакоф.
А как е стигнала до Австрия, че и да заеме подобаващо място в кулинарното богатство на страната, едва ли някой знае със сигурност. Но предвид някои исторически факти, можем да допуснем едно-друго. Красивата съпруга на австрийския император Франц Йосиф I - Сиси, кръстосвала Европа, за да лекува нервите си след смъртта на една от дъщерите си и почти непрестанните конфликти с властната й свекърва София Баварска. Възможно е именно тя да е донесла рецептата на тортата Малахов при едно от завръщанията си в двореца на Хабсбургите във Виена. А може заслугата да е на някой непознат австрийски сладкар, обучавал се при френски майстор на торти.
Днес до нас са стигнали толкова много рецепти, че никой не може да каже какво всъщност е представлявала оригиналната торта Малахов. Запазени са обаче най-съществените елементи - бишкоти и яйчено-сметанов крем. Има варианти с корона от бишкоти като истинска шарлота, в други рецепти бишкотите са пластове в крема. Самият крем може да е с плодове, например прочутата Джулия Чайлд го прави с ягоди, може да е с алкохол - обикновено ароматен тъмен ром, може да е с кафе или шоколад. Декорацията също е въпрос на предпочитания и вкус - ядки, захаросани плодове, бишкоти с шоколадова глазура, кадифен ганаш. Но всички тези варианти само придават различен нюанс на един от най-добрите френски сладкарски шедьоври. Така че ако решите да приготвите торта Малахов за новогодишната трапеза, няма да съжалявате за времето, което ще отделите. Допълнителен бонус ще е възхищението на вашите близки и гости.

Торта Малахов

Необходими продукти:
за форма с диаметър 24 см и падащ борд
за блата:
3 яйца
щипка сол
1 ванилия
80 г захар
60 г бяло брашно
20 г царевично нишесте
за сиропа:
2 с.л. захар
100 мл вода
за крема:
2 с.л. царевично нишесте
250+50 мл прясно мляко
3 жълтъка
60 г захар
1 ванилия
1 пакетче желатин
3 с.л. вода
150 мл сладкарска сметана
за домашните бишкоти:
170 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
2 1/2 с.л. краве масло
35 г захар
50 г шоколад
1 яйце
щипка сол
за декорация:
200 мл сладкарска сметана
100 г бадеми или шам фъстък
още:
1 пакет бишкоти савоярди
прясно мляко за потапяне
Начин на приготвяне:
Първо се приготвят домашните бишкоти. В купа се пресяват брашното, бакпулверът и солта. В друга купа се разбива маслото със захарта и яйцето. Двете смеси се смесват и от полученото тесто се оформят малки бишкоти. Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене, и се пекат в предварително загрята до 180 градуса фурна около 20 минути или до леко зачервяване. Оставят се да изстинат, след което се потапят по диагонал в разтопен шоколад и се подреждат върху хартия за печене. Прибират се в хладилник, за да стегне шоколадът.
За блата брашното се пресява в купа с нишестето. Белтъците се разбиват със солта на твърд сняг, а в друга купа се разбиват жълтъците със захарта и ванилената захар до побеляване. Постепенно към тях се добавят белтъците и брашното, като се редуват и се бърка с шпатула.
Формата за торта се застила с хартия за печене. Сместа за блата се изсипва, заглажда се и се пече в загрятата до 180 градуса фурна около 20 минути или до суха клечка. Когато е готова, се изважда от формата и се оставя да се охлади във формата на стайна температура.
За крема желатинът се разтваря в 3 с.л. студена вода и се оставя да набъбне. Нишестето се разбърква в купа с жълтъците и 50 мл от прясното мляко. Останалите 250 мл мляко заедно със захарта и ванилията се наливат в тенджерка и се оставят на котлон да заврят. Оттеглят се от котлона и се оставят за около 5 минути да се охладят леко. От млякото лъжица по лъжица и при непрекъснато бъркане се добавя към сместа с жълтъците, за да се изравнят температурите. После жълтъчната смес се налива на тънка струйка в млякото също при непрекъснато бъркане с телена бъркалка. Бъркането продължава и когато тенджерата се връща на котлона на слаб огън, докато кремът се сгъсти. Оттегля се от котлона и се оставя за десетина минути, след което на тънка струйка се налива разтопеният желатин, разбърква се хубаво и кремът се оставя да се охлади на стайна температура. Сметаната се разбива с миксер на пухкав сняг и се добавя на части към охладеният крем, като се разбърква внимателно със шпатула.
В тортената форма се слага първо блатът, който се сиропира, намазва се равномерно с крема, отгоре се подреждат бишкоти савоярди, потопени за кратко в мляко, и върху тях отново се нанася крем. Процедурата се повтаря, накрая формата се покрива със стреч фолио и се прибира в хладилник за 12 часа.
След като тортата е стегнала, изважда се от формата и се слага в подходяща чиния за сервиране. Сметаната за декорация се разбива на твърд сняг и тортата се покрива с нея от всички страни, като се оставя част от сметаната, с която отгоре се правят розички. Върху тях се подреждат домашните бишкоти с шоколад, а в центъра на тортата се посипват натрошените на едро ядки.