Занижена присъда от 2 години условно с 4 години изпитателен срок чу вчера от състав на Русенския окръжен съд 47-годишният Даниел Р., който блъсна фатално пешеходец на зебра. Освен това шофьорската книжка на водача бе отнета за 3 години. Присъдата може да се обжалва.
Тежкият инцидент стана около 7.30 часа на 12 ноември миналата година, когато Даниел карал своето БМВ по бул.“Тутракан“. Тогава 54-годишният пешеходец тръгнал да пресича на зебрата. Въпреки че шофьорът имал ясна видимост и дори нямало кола пред него, която да му пречи да следи пътя, не спрял, за да пропусне пресичащия мъж. Експертиза показала, че е шофирал със 67 км/ч, не намалил скоростта въпреки приближаващата пътека и минувач, а блъснал пешеходеца и го качил на предния капак. Човекът се ударил в предното обзорно стъкло, след което тялото му се свлякло на земята. Даниел веднага спрял и побързал да окаже първа помощ на блъснатия, но той бил с много тежки травми и след минути издъхнал.
Виновният водач вчера не оспори вината си пред съда като призна фактите, в които прокуратурата го обвинява. За това получи и по-ниска присъда, както повелява законът.