Затварянето на карусел 1 в хале 1 на „Монтюпе“ ЕООД със заповед на директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ е станало без по надлежен ред да се установи дали леярната крие някакъв риск за замърсяване или увреждане на околната среда, нито дали има опасност за увреждане на здравето или имуществото на хората. Това отсече окончателно състав на Върховния административен съд /ВАС/, който сметна, че ограничаването на производството на завода от 23 септември 2015 година е неправилно. Като неправилно беше отменено и решението на Административния съд, който потвърди постановеното от РИОСВ запечатване. Така компанията получи позволение леенето на алуминий в карусела да продължи.
Впрочем така или иначе леярната работеше, макар на 25 септември 2015 година да бе пломбирана. Причината - „Монтюпе“ поиска съдът да й разреши да лее докато тече същинският спор - дали каруселът е правилно запечатан от екоинспекцията. Тогава отново Административният съд в Русе прецени, че леярната за глави на „Ауди“ трябва да стои блокирана, но върховните магистрати пуснаха производството през ноември.
Сагата с линията започна през септември миналата година след бум от сигнали за неприятни миризми. Бяха предприети мерки от държавната екослужба, но въпреки това същата ситуация се появи като дежа-вю и тази година през септември. Едва сега обаче става ясно, че първите сериозни наказания на дружеството са неправилно наложени.
От делото става ясно, че покрай засечени нарушения още през юни и юли 2015-та РИОСВ е глобила „Монтюпе“ - първоначално с текуща месечна санкция от 10 024 лева, която през април тази година е отменена, а впоследствие и с 35 000 лева.
За да докаже, че има опасност за здравето на хората от работата на карусел 1 РИОСВ се е мотивирала със замервания, извършени два месеца по-рано, които отчитат еднократно превишение на нормите. Административният съд в Русе лаконично и безкритично е потвърдил тези изводи, като не е приел факта, че след предписание дружеството е монтирало по-мощни вентилатори към производството си, посочи ВАС и изтъкна, че неправилно русенските съдии са отказали да приемат доказателства, които са били важни за изясняване на спора.
Върховният съд бе категоричен, че неправилно русенските магистрати са приели, че производството е опасно за околната среда и хората и затова трябва да бъде блокирано. Нещо повече - ВАС определи наложеното запечатване на леярната като мярка, която рефлектира тежко и ограничително върху дейността на производството. Още повече, че наказанието било един вид безсрочно, тъй като било валидно до момента, в който не бъде вкарано в релси и не отговаря на изисквания. 
Втора част от съдебната сага РИОСВ и „Монтюпе“, резултат от тазгодишните обгазявания, предстои да стартира в четвъртък. Тогава започва делото, с което дружеството обжалва пломбирането на 108 люка на хале 3, от които се твърди, че са бълвани облаци миризми. Запечатването им все още е в сила, макар същинският спор дали това е редно тепърва да започва. В същото време компанията обжалва и наложената глоба от 500 000 лева за поредно засичане в изпускане на миризми през отвори и люкове. Междувременно от РИОСВ пломбираха и леярна в хале 3 и го преградиха с граничещото хале 2 като вероятно и тези мерки ще бъдат оспорени в съда.