Електронно правителство и онлайн магазини в уроците в гимназията

Социалните мрежи и личната неприкосновеност е част от темите, които ще изучават децата в седми клас по информационни технологии. Това предвижда проектът за нова учебна програма, която е качена за обществено обсъждане. Сред най-популярните социални мрежи, в които младите прекарват доста време, са именно Фейсбук, Туитър. Според документа децата ще се учат как да зачитат правото на

лична неприкосновеност в интернет

както и да описват действията, които да се предприемат при нейното нарушаване. От учениците ще се очаква също да задават настройки за защита на личната информация при използване на социална мрежа.

В програмата е заложено също така седмокласниците да инсталират антивирусна програма на компютър, да сканират и откриват вируси.

В девети класи пък учениците вече ще изучават суперкомпютри, грид и облачни технологии. Освен това от гимназистите

ще се очаква да познават основните сайтове на държавни

институции, да намират в интернет информация относно електронните услуги за гражданите предлагани от основни правителствени и неправителствени организации. Сред новите понятия са заложи електронното правителство, електронната търговия, електронно заплащане и др.

В учебното съдържание в проектите по български език пък е предвидено учениците да могат да могат да разпознават интервюто, репортажа, информационна бележка като медийни текстове.

Една от темите залегнала в проекта на учебна програма по „Човек и общество“ за трети клас пък е свързана с правата и задълженията на гражданите на България. От малките учениците ще се очаква да свързват държавните институции като Народното събрание, правителството, както и президента с техните основни функции.

Публикуваните учебни програми не са окончателни. По тях могат да се изпращат коментари и предложения за промени в срока определен за обществено обсъждане. Те трябва да влезнат в сила от учебната 2018-2019 година.