Предлагаме РБ и ГЕРБ да се срещнем и поговорим дали има мнозинство в парламента, което би подкрепило нова изпълнителна власт и ново правителство.

Това заяви пред журналисти зам.-председателят на СДС Румен Христов след няколкочасова среща на ул. „Раковски” в столицата.

„На заседанието на Изпълнителния съвет на РБ обсъдихме обстановката в страната - това, което се случва около и в България. На първо място съжаляваме, че Бойко Борисов върна мандата. Смятаме, че трябваше да се продължи, започнатото от него - правителството и коалицията, в която участваме и ние. Но, така или иначе това се случи”, каза Христов.

Той обясни, че РБ нямат никакво решение, защото не са в хипотеза на връчен мандат на РБ. „На казаното от Борисов, че би чул какво са казали РБ, предлагаме следващата седмица в удобно време за РБ и ГЕРБ да се срещнем и поговорим, но нямаме окончателно решение. Всичко предстои. Не говорим за правителства, говорим за мнозинство в парламента, дали има такова, дали ще се стигне до намиране на мнозинство за подкрепа на изпълнителна власт, ще видим. Не сме в хипотеза на връчен мандат, за да коментираме още. Ще имаме още заседания на РБ”, посочи Румен Христов.

Запитан дали РБ ще иска подкрепа от ГЕРБ, за да вземе мандата, Христов заяви: „Не, ние ще разговаряме, за да видим дали би могло да се постигне мнозинство. Но, не сме в хипотеза на връчен мандат, за да коментираме. Ако това стане ще мислим”, допълни зам.-председателят на СДС. Той обясни, че няма единно и категорично становище в РБ относно мандата, но нямало и категорични, крайни позиции. „Другата седмица отново ще имаме заседание на Изпълнителния съвет”, каза Христов.