БЗНС, която е една от партиите в Реформаторския блок, ще настоява РБ да се обяви за предсрочни парламентарни избори през пролетта на следващата година. Това става ясно от публикувано на страницата на партията съобщение, предаде БГНЕС.

В позицията на земеделците се посочва, че „БЗНС изразява своето възмущение от опитите да бъде дестабилизирана държавата и нейните институции. БЗНС винаги е настоявал за принципност, почтеност, последователност и прозрачност в управлението на държавата и управляващата коалиция. Отказваме да правим компромиси с тези си убеждения. Манипулативният пиар в част от българските медии ни провокира да заявим, че за нас участието във властта никога не е самоцел”.

За БЗНС е очевидно, че доверието между коалиционните партньори е нарушено, заявяват още земеделците и посочват, че участват в управлението само и единствено, за да защитят националните интереси на България, евроатлантическата ѝ принадлежност и за да отвоюват държавата от мафията. „ В този смисъл заявяваме, че е национално безотговорно да оставим властта в ръцете на наследниците на престъпния комунистически режим, на техните олигарси, чрез правителства на плаващи и неясни мнозинства и провалени политически и икономически проекти, се посочва в партийната позиция.

„Всяка дестабилизация и политическа криза ни тласка в нова зависимост от агресивната руска имперска политика. Няма да се примирим и позволим да ни унижават и да търгуват със свободата и достойнството ни. Като пълноправен член на Реформаторския блок настояваме за свикване на Изпълнителния и Гражданския съвет на 17 октомври. Ще предложим на Реформаторския блок, при изчерпване на всички останали възможности, да се обяви за предсрочни парламентарни избори през пролетта на следващата година. Считаме, че това е най-демократичния начин за излизане от политическа криза”, настояват от БЗНС.

Към настоящия момент, за БЗНС е най-важно да отдаде уверена и мащабна подкрепа на кандидат-президентската двойка на Реформаторския блок Трайчо Трайков и Съби Събев, заключават от партията, чийто лидер е Николай Ненчев, министър на отбраната в правителството на Бойко Борисов.