Обществена поръчка на колосалната стойност от 1,2 милиарда лева обяви Министерството на здравеопазването в следобедните часове на последния работен ден от седмицата.

Документацията е подписана лично от здравния министър в оставка Петър Москов, който е с наложена мярка за неотклонение "подписка" по разследването за внос на турски ваксини. Поръчката се обявява броени дни преди края на мандата на настоящото правителство.

Поръчката е за доставка на лекарства за нуждите на болниците за период от 24 месеца, които ще бъдат закупувани след сключването на рамкови споразумение от Централния орган за покупки в сектор “Здравеопазване”. Идеята на екипа на Петър Москов е чрез централизираното провеждане на поръчки да се постигнат по-ниски цени за по-голямо количество медикаменти. Става въпрос за близо 900 лекарствени продукта, които трябва да осигурят зареждане на над 100 болнични заведения до края на 2018-та година.

Срокът за получаване на офертите е до 11 януари 2017 г., а отварянето на офертите ще стане ден по-късно. Гаранцията за изпълнение на всеки конкретен договор е в размер на 3% от стойността на договора по обществената поръчка.

Не става ясно, ако колосалният по мащабите си търг бъде провален, заради обжалвания или открити нарушения в документацията и процедурата, как болниците ще сключват договори за необходимите им лекарствени продукти и дали това няма да остави десетки болници без нужните медикаменти.