Астрономическата пролет настъпи. Времето постепенно се затопля, а денят стана по-дълъг, когато преди три дни стрелките на часовника минаха един час напред. И въпреки че всичко се раззеленява, отнякъде се появява необяснима умора, замаяност и липса на енергията. За радост специалистите имат отговор - нарича се пролетна умора и е съвсем нормален процес.

Никой не е застрахован от неразположенията, които идват с новия сезон. Наблюдава се и при двата пола, макар че някои специалисти смятат, че се среща по-често при жените. Причислява се към сезонните афективни разстройства, към които се отнася и зимната депресия. Факторите за появата й са свързани с намалената физическа активност през зимата, забавеният метаболизъм и големите температурни колебания, които също влияят на организма.

Но най-често срещаното обяснение енедостигът на витамини и минерали. Липсата на достатъчно слънчева светлина през зимата води до намаляване на резервите на витамин Д, който е важен за правилното функциониране на организма. Друга причина за авитаминозата е разликата между витамините в плодовете и зеленчуците през зимата и лятото.

За да се адаптира човек към новите температурни условия, специалистите препоръчват контрастни душове, които каляват тялото. Положителните температури позволяватповече разходки под слънчевите лъчи, които стимулират производството на серотонин в организма (хормона на щастието и активността). Ако постепенно разходките преминат във физически упражнения, организмът ще се тонизира и ще влезе във форма за топлите месеци.

Освен слабата физическа активност, през зимата се наблюдава и повишен прием на въглехидратни храни. Затова според диетолозите освен плодове и зеленчуци за допълнително витамин С, е необходимо да се повишиприемът на течности, не по-малко от 1.5 – 2 литра на ден. Освен вода е препоръчително да се пият и плодови сокове и билкови чайове, за да се поддържа оптималната хидратация на организма.

В този период на годината, много хора чувстват ипсихическа умора. За да се подхрани тялото с витамин Б1, който е основна хранителна съставка за нервната и кръвоносната система, е необходимо да се консумира боб, ядки, семена, риба, свинско месо, спанак, аспержи и зърнени храни. Друг начин да се редуцира стресът е чрез медитация и различни начини на релаксация, които помагат емоционалното състояние да остане стабилно, въпреки пролетната умора.