Мистериозно заболяване засяга зрението на астронавтите на Международната космическа станция, причинявайки им нелечимо късогледство, което продължава месеци наред, след като се завърнат на Земята.
Проблемът е толкова сериозен, че 2/3 от астронавтите съобщават за влошено зрение, след прекарване на известен период от време в орбита. Учените вече твърдят, че най-накрая са открили причината за това състояние – и нещата не изглеждат толкова добре за астронавтите, които ще се опитат да стигнат до Марс.
"Никой не е прекарвал две години, излагайки се на това влияние и тревогата е, че ще загубим зрението си," споделя Дорит Доновийл от американския Национален институт за космически биомедицински изследвания.
"Това е катастрофално за един астронавт."
По-рано тази година НАСА съобщи, че нещо в космоса обърква зрението на астронавтите, причинявайки им дълготрайни увреждания.
Астронавтът Скот Кели, чието невероятно зрение е една от причините, поради които е бил избран от САЩ да бъде първия астронавт, прекарал цяла година в космоса, казва, че след като се прибрал вкъщи бил принуден да използва очила за четене.
Джон Филипс, който през 2005 г. прекара известно време на Международната космическа станция (МКС) занесъл проблемите си със замъгленото си зрение вкъщи и по време на прегледа след завръщането си, НАСА потвърдила, че зрението му от 20/20 /човек вижда нормално обект на разстояние 20 крачки/ стигнало до 20/100 /той трябва да е на 20 крачки, за да види нещо, което нормален човек може да види от 100 крачки/ само за 6 месеца.
НАСА подозира, че състоянието – наречено Синдром на вътречерепното налягане, което уврежда зрението – е причинено от липсата на гравитация в космоса.
Според хипотезата микрогравитацията на МКС увеличава налягането в главите на астронавтите, което предизвиква насочването на около 2 литра съдова течност към мозъка.
Те твърдят, че налягането е причина за свиването на очните ябълки и възпалението на зрителните нерви, наблюдавано при астронавтите, завърнали с е от космоса.
"На Земята гравитацията притегля телесните течности надолу към краката. Това не се случва в космоса и се смята, че допълнителната течност в черепа повишава налягането в мозъка и задната част на окото," обяснява Шейла Лав.
В момента екип от университета в Маями провежда първото проучване, чиято цел е да провери на практика тази идея, и е открил, че нещо друго причинява проблемите със зрението на астронавтите.
Учените сравнили снимки от сканиране на мозъка на 7 астронавти, прекарали много месеци на МКС в космоса, с други 9 астронавта, които са извършвали само кратки пътувания до Американската космическа совалка, която бе извадена от експлоатация през 2011 г.
Основната голяма разлика между тях била, че астронавтите, които са прекарали много време в космоса, имали значително повече гръбначномозъчна течност в мозъка и според учените това е истинската причина за влошеното им зрение.
При нормални условия гръбначномозъчната течност е важна за смекчаването на мозъка и гръбначния стълб, като едновременно с това пренася хранителни вещества в цялото тяло и помага за освобождаването на отпадъчните вещества.
Тази течност лесно се адаптира към промени в налягането в тялото ни, когато от легнало или седнало положение се изправим, но при постоянната микрогравитация в космоса, тя започва да изпитва затруднения.
Учените открили, че астронавтите, прекарали продължително време в космоса, имат повишено количество гръбначномозъчна течност в очната кухина около зрителните нерви. Течността била повече и в кухините на мозъка, където тя се произвежда.
Резултатите от изследването предстоят да бъдат анализирани в научните среди, но която и хипотеза да се окаже вярна, проблемът остава налице.
Много малко астронавти прекарват повече от 1 година в космоса, но онези от тях, които ще се насочат към Марс, ще прекарат в поне 18 месеца в безгравитационна среда. И то ако отлетят за вкъщи веднага след пристигането. Ако обмисляме да колонизация на планетата или по-продължителни престои, трябва да имаме предвид слепотата като възможно усложнение.
Засега няма решение за този проблем и учените все още не знаят как да предотвратят натрупването на течности в космоса, нито мозъчното увреждане, което също може да се случи при по-продължителни космически полети. Поради тази причина Илон Мъск предупреждава първите марсиански колонизатори, че трябва да са готови да умрат.