Изключителна програма, заместваща почти всички задължения на софтуерния специалист Николас Джейсън, включително писането на имейли до досадни клиенти и оправдания пред съпругата му, стана хит, след като колегите му я споделиха в сайта GitHub. Проектът беше качен в сайта за свободен достъп до алгоритми в петък и вече мнозина се възползваха от мързеливия гений на Джейсън.

Той напуснал работата си за по-добре платена, а на компютъра му колегите му открили множество програми, пише dnes.bg. "Ако нещо му е отнемало повече от 90 секунди, Джейсън е написал скрипт, за да го автоматизира", обяснява потребителят Наркоз, който е качил кодовете.

Един от алгоритмите на Джейсън засичал дали мъжът ползвал служебния си компютър след 9 вечерта. Ако той бил включен, автоматично се пращал есемес на съпругата му "Ще работя до късно". Програмистът го кръстил с гръмкото име Smack my bitch up - взаимствано от песента на "Продиджи". Машината сама избирала от над 20 причини за закъснението, свързани със служебните му задължения. Сред тях били "последен ден на проекта", "объркал съм кодовете" и дори "досаден клиент".

Явно точно клиентите били най-неприятният проблем на Джейсън. Той програмирал и кода "Задникът Харолд", който да отговаря на мейлите на горкия човечец. Системата сама сканирала писмата и ако попаднела на думите "беда", "проблем" или "извинявай", връщала отговора "Нямаш грижи, приятел. Просто бъди внимателен следващия път!".

Друг от скриптовете автоматично изпращал мейл до шефовете на Джейсън, че не се чувства добре и ще работи от вкъщи, ако мъжът не включи служебния си компютър до 8,45 сутринта. Него хитрецът озаглавил "Махмурлук". Той също си избирал от над 20 причини, сред които грип, катастрофа и проблеми с детето.

Най-добрият му скрипт обаче чакал точно 17 секунди след включването на служебния му компютър. След това "Шибано кафе" поръчвало на кафемашината да приготви лате. Самата тя го правела, но чакала прецизно 24 секунди, преди да го пусне в чашата - точно толкова време отнемало на Джейсън да стигне от бюрото си до кафемашината, изчислили колегите му.

"Ние дори не знаехме, че машината е включена в мрежата, върви на "Линукс" и може да се контролира чрез мрежов порт", обяснява в поста си Наркоз.

Той е категоричен, че всички в офиса вече ползват скриптовете на Джейсън. Обмислят и да му предложат по-голяма заплата, за да се върне при тях. Най-добрата новина за хората обаче е, че кодовете са напълно безплатни и достъпни в мрежата на този адрес: www.github. com/NARKOZ/hacker-scripts