76 279 лева са даренията по сметката за изграждането на новия православен храм „Свети Пантелеймон“ в Бяла. Това показва извлечение от регистъра  към 17 ноември. От тях целевите средства от дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет са 15 000 лева. Останалите пари са от фирми, фондации и частни лица, като общият брой на дарителите е 20. Най-голяма е сумата, постъпила от „Агрофактор“ - 20 000 лева. 
В момента се изграждат стените на църквата, основният камък на която бе поставен преди повече от два месеца от Русенския митрополит Наум. Тогава беленчани получиха уверение от кмета на побратимената румънска община Градинари, че ще осигурят иконостас за новия храм. 
Тъй като площта на важното кръстовище срещу „Лукойл“ е доста голяма, идеята на община Бяла е там да има парк, спортна площадка, малък културен център и да се превърне в привлекателна зона. 
Идеята за построяването на новата църква в квартал Гара Бяла възниква още в началото на 90-те години на 20 век, но заради проблеми от различно естество истинският строеж започна едва това лято. Със съдействието на кмета на Бяла Димитър Славов бе съставен инициативен комитет, който да реализира начинанието, а с решение на Общинския съвет бе отстъпено право на строеж. 
Набирателната сметка с титуляр сдружение „Св.Пантелеймон“ за изграждането на новата църква в кв. Гара Бяла е:
IBAN:
BG69RZBB91551007300568
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк /България/ ЕАД - офис Бяла.