Иван Иванов е роден в Русе през 1994 г. Завършил е Математическата гимназия „Баба Тонка“, а сега е студент в четвърти курс по специалност „География“ на Софийския университет „Св.Климент Охридски“. Той е част от екипа, който разработва и поддържа сайта geograf.bg - един от петте полуфиналисти в тазгодишната кампания „Промяната“ със съвсем реален шанс да влезе в тройката на победителите.
„Промяната“ е социална инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява в партньорство с фондация „Промяната“, част от мрежата на Reach for Change. За трета поредна година тя помага на децата в България не чрез еднократни акции, а чрез систематична подкрепа на социални проекти и инициативи, осигурявайки им първоначална инвестиция, бизнес знания и умения, както и медийна и обществена подкрепа, за да достигнат пълния си потенциал. До 30 ноември на www.nova.bg/promyanata всеки може да се запознае с полуфиналистите в тазгодишното издание на „Промяната“ и да гласува за своя фаворит. Трите проекта, събрали най-много гласове от публиката, ще бъдат финалистите в тазгодишното издание на конкурса. 
Победителят в „Промяната 2016/2017“ ще бъде избран на 5 декември и ще получи 30 000 лева безвъзмездно финансиране, а всеки от другите двамата финалисти - по 15 000 лв. Допълнително тримата финалисти стават част от Инкубатора на „Промяната“ за период от една година, в рамките на който ще получат обучения, консултации от бизнес ментори, достъп до международната мрежа от социални предприемачи на Reach for Change и медийна подкрепа, благодарение на Нова Броудкастинг Груп.


- Иване, кава е идеята на сайта geograf.bg и как стигнахте до финала на кампанията „Промяната“?
- Основатели на сайта са Димитър Желев и Евгения Сарафова, доктори на науката и преподаватели в Софийския университет. Тяхната идея още в началото е била да се направи нещо повече за географската общност в България, да се разнообрази обучението и да се събуди интересът на хората - ученици, студенти, учители или просто любители, към нашата наука. Истината е, че аз си мечтаех за същото, само че докато бях ученик в МГ „Баба Тонка“. Оказва се, че нашите идеи са съвпаднали във времето, а когато обединихме и пространството, съвсем естествено вече бях част от екипа на сайта. 
- Печелите ли пари от сайта?
- Не, разбира се.
- Тогава защо едни хора правят нещо, влагат енергия и знания и не очакват печалба?
- Имаме огромен проблем - вече нямаме достатъчно кадри, науката за децата е нещо страшно и направо отвратително. Физичните процеси например са представени по ужасяващ начин, който изобщо не привлича любознателните, да не говорим, че дори може да откаже и най-големия ентусиаст. Това е страшно, но може да се промени. 
- А ти самият защо избра да учиш география?
- Защото съм безкрайно любопитен и единствената наука, която успя да отговори на изискванията ми за знания, е географията. 
- Откакто има Google Earth нещата не са ли ясни?
- Google Earth е продукт, който предоставя крайна информация, но не и основните принципи, които стоят зад всичко. Географията не се ограничава със знанията за най-високия връх на някоя планина или други полезни за кръстословиците факти. За съжаление обаче, точно на това се набляга в обучението по география в училище. Нито дума за принципите. Ето например, ако човек знае на какви територии има повече хора от дадена религиозна група, няма да му е странно, че политическото им устройство е различно.
- Само че това не е представата ни за географията.
- Точно така. Ето, ще дам друг пример - знаете ли защо в района на мини „Марица“, който вероятно е най-антропогенен и замърсен от въглищни електроцентрали, пълен с проводници и далекопроводи, се намират най-богатите птичи царства в България? Как се получава това нещо? Ако децата знаят откъде минават Виа Понтика и Виа Аристотелис, ще знаят, че птиците преминават именно оттам. Обаче водата, която се изхвърля от електроцентралите в язовир „Овчарица“, е целогодишно с по-висока температура и има повече риба. Вместо да стоят около Бургаските езера, птиците предпочитат язовира с многото храна. Географията може да бъде забавна. Въпросът колко точно е дълга река Нил, изобщо не е интересен, тъй като и самите учени спорят от кой приток да изчисляват. По-любопитно е през кои държави преминава и какво осигурява на населението. Ето например заради Нил 90% от населението на Египет е концентрирано в ивицата от 20 км покрай реката. Географията е науката, която е най-близко до живота на хората. Още един пример ще ви дам - ако човек иска да пътува до Индия и следи за добри оферти, има опасност да се окаже в желаната страна, но в неподходящото време. В мусонния сезон екскурзиите са изключително евтини, но ще види само как вали непрестанно.
Географията все пак е част от общата култура на един човек. 
- В сайта има ли отговори на такива въпроси?
- Направили сме го така, че да има за всекиго по нещо. Той е интересен както за малките деца, така и за студентите, учителите и любителите. Той е свързващ елемент, който им представя интересната страна на науката. 
Освен сайта ние имаме и други дейности. Вече втора година организираме географски фестивал. Опитваме се по друг начин, по-интересен за участниците, да им даваме знания и да ги подтикваме към състезание.
На 16 декември ще има състезание по география за ученици в Русе. Ние сме партньори и измисляме въпросите за участниците. Разбира се, че няма да кажа какви ще бъдат, тъй като трябва да е интересно и честно.
- Как може да бъде подкрепен сайтът ви в тази кампания „Промяната“?
- Лесно е - влизате на сайта geograf.bg и просто кликате върху „Гласувай за нас!“. Битката не е за пари, а за знания, за умни и знаещи деца, любопитни към света.