Двоен стандарт при храните има и този проблем беше признат от европейските институции. Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов пред Би Ти Ви.
„Проблемът с двойния стандарт е идентифициран и всички признават, че съществува. Никой не твърди, че той е само на географски принцип или касае само по-изостаналите пазари. Търсят се начини този проблем да бъде решен“, допълни председателят на КЗП.
Маргаритов заяви още, че е нормално да има разлики, като даде пример с лютеницата.
„Не може доматите в Пловдив да са същите като тези в Испания“, допълни той.
Последното изследване по темата показа, че само при 9% от проучените от Европа продукти са открити съществени разлики между етикета на артикула и съдържанието му.
„Излезе едно обективно изследване. Важни са изводите - въпреки разликите, това не показва разлика в качеството на географски принцип. Тези открити разлики са в разлики в качеството. Има обективни и законосъобразни причини за тези разлики“, посочи Яна Иванова, изпълнителен директор на Сдружение „Храни и напитки България“.
Яна Иванова коментира по-ниското съдържание на калций в сухото мляко за бебета на българския пазар. По думите й, това не означава, че качеството е лошо.
„Това проучване се основава само на съпоставка на информацията от етикетите, без да са извършвани лабораторни анализи. Нашето проучване предвижда на тези продукти, които ние ще тестваме, не само да бъде направена съпоставка за разлика в съдържанието на етикета, но и в самия състав“, коментира Димитър Маргаритов.
Изпълнителният директор на Сдружение „Храни и напитки България“ заяви, че досегашните изследвания на БАБХ не са коректни, защото са сравнявани „ябълки с круши“. Тя допълни, че е сравняван шоколад 150 г с шоколад 300 г и затова са се появили разлики в съставките.