Експозиция под наслов „Оценката на Шоу“ от 13 панела със снимки и текст на български език откри вчера в Регионалната библиотека посланикът на Ирландия Майкъл Форбс. Тя е съпътстваща изложба на книгата на Финтан О‘Тул със същото заглавие, издадена от Ирландската кралска академия през 2017 г. В Ирландия тя пътува до местата, свързани с Шоу, с живота и архивите му. Тя ще остане на разположение на посетителите в библиотеката до края на лятото, като Русе е вторият град, на който гостува след София. Откриването на изложбата бе последвано от едночасова прожекция на филм за живота на великия писател и политик.
Преди това Н.Пр. Форбс се срещна с областния управител Галин Григоров и кмета Пенчо Милков. По идея на Григоров се очаква в най-скоро време да бъде осъществена изложба, посветена на Джеймс Баучер - един от най-ярките застъпници на българската кауза в началото на 20 век, от чиято смърт на 30 декември ще се навършат 100 години.
„Дискутирахме отношенията между Ирландия и България с кмета и областния управител по време на ползотворна среща. Изводът, до който достигнахме, е, че те са географски отдалечени на територията на Европейския съюз, но в същото време са близки по отношение на историята. Например и двете държави е трябвало да преминат по дългия път на колонизирани държави. Ирландия подкрепя фондовете, които се насочват към немного добре развитите региони. Затова смятам, че България може да повтори примера на Ирландия и от задната част на класацията по развитие в Европейския съюз да мине напред“, коментира в изявление пред медиите посланик Форбс.                     -