Когато вървим към промяна на изборното законодателство трябва да си даваме ясна сметка какво ще направим в окончателен вид и дали ще е в интерес на народа. Това заяви в рамките на кръгла маса за референдума Цветан Цветанов от ГЕРБ.

Цветанов поздрави организаторите за това, че са успели да презентират това, което обществото очаква. Той каза, че дебатът за референдума е започнал, след като са станали ясни резултатите от него. Цветанов посочи също, че българските граждани трябва да бъдат информирани за действията на политиците и за промените в изборното законодателство.

Темата не е дали е добра мажоритарната система или не. На 6 ноември този въпрос приключи, защото хората са гласували на референдума. Това заяви при откриването на кръглата маса за резултатите от референдума Иво Сиромахов - сценарист и един от инициаторите й.

Поканата за форума е била към всички парламентарно представени партии и от ГЕРБ, АБВ, БДЦ присъстваха депутати, както и Радан Кънев, който е без парламентарна група. На срещата обаче представители на Патриотичния фронт не дойдоха, както и от Атака, Реформаторския блок и ДПС.

Преминаването към мажоритарна система провокира редица въпроси. Основният е как се прави изборната география, как ще бъдат съпоставими един с друг като население и територия отделните региони. Това заяви депутатът от БСП Жельо Бойчев. Той попита и в каква степен ще се спази конституционният принцип и как ще бъде организиран вотът на българите в чужбина. Освен това, за него остава отворен и въпросът, когато се прекъсне мандата на някой депутат как ще се реши избора на следващ депутат, който ще встъпи на негово място.

Трябва да се замисляме за качеството на мажоритарната система, коментира депутатът от АБВ Румен Петков. Според него “политическият разврат” в страната е започнал преди субсидията да стане 11 лв. Заковаването на 1 лв., според него, е неправилно. Днес няма институция, която да предложи 240 региони и при една грешка в районирането, народния избор може да бъде компрометиран.

Д-р Красимира Ковачка - председател на БДЦ заяви, че всички правила, които са необходими за случването на мажоритарния вот, трябва да бъдат ясни и да се носи отговорност, когато се взимат решенията, свързани с него. От БДЦ са искали срещи с конституционалисти, за да се консултират, тъй като една малка грешка може да коства резултатите от целите избори. Народът е гласувал по трите въпроса и е поискал избори по нови правила.

Росен Петров коментира, че големият въпрос е дали предстоящите парламентарни избори ще се проведат с мажоритарно гласуване. Според него обаче изборната администрация не е подготвена да проведе такъв мажоритарен избор.

Радан Кънев ат ДСБ заяви, че имаме референдум, който е успешен, но не е задължителен - няма решение на българския народ за добро или лошо. Дали от този референдум ще произтече правно действие зависи от Народното събрание. Мажоритарната система, според Кънев, трябва да се реши от Народното събрание, и да се носи отговорност за това кой как е гласувал.

Кънев изрази несъгласие с назидателното говорене и публичното заклеймяване на хора, които са изразили различно становище. Критиките му бяха към сценаристите, които участваха във форума. Според Кънев трябва да се защитава интереса и на малцинството. “Диктатурата на мнозинството е била първата заплаха при демокрацията”, допълни той.

В рамките на този парламент, той каза, че няма да подкрепи 240 мажоритарни района, но ще подкрепят система от германски тип, при която цялата страна е покрита от едномандатни райони и има допълващи пропорционални листи.

Кънев коментира и партийните субсидии като каза, че приема 1 лв., но при определени условия, свързани с медийното отразяване на партиите и парите, които се плащат за това. Идеята му е, че не трябва да се плащат огромни суми, за да бъде отразена дадена кампания преди изборите. Излиза, че високата субсидия за партиите е непряка държавна за частния медиен сектор, смята той.