Една романтично-трагична история нарежда немския град Щраубинг сред най-интересните туристически дестинации. Там през 15 век от мост над Дунав по заповед на херцога на Бавария-Мюнхен Ернст в реката е удавена обвинената във вещерство Агнес Бернауер и това е първата публична екзекуция на вещица в Германия. Днес в старинния немски град името на 25-годишната красавица носят не само улици, сакрални места и театрален фестивал, който се провежда на 4 години, но и една торта. 110-годишното кафене „Kronner“ в Щраубинг се слави като родното място на това сладко изкушение, направено от белтъчно-бадемови блатове и кафеено-маслен крем.
Агнес Бернауер никога не е била вещица, нито се е занимавала с окултни практики. Единствената вина на младото момиче била, че е красиво и привлякло вниманието на сина на херцог Ернст - Албрехт. Бедата била в това, че няма благородническо потекло, а е дъщеря на бръснар. В родния й град Аугсбург се провеждали панаири и рицарски турнири. На един такъв турнир през 1428 г. 27-годишният Албрехт видял 18-годишната Агнес и се влюбил до полуда. Изглежда чувствата са били взаимни, защото скоро наследникът завел Агнес в двора на баща си в столицата Мюнхен и я вписал като член на домакинството. Не е ясно кога се е случило всичко това, но следващите данни за Агнес са от 1432 г., когато тя вече е част от състава на съда в Мюнхен.
Предполага се, че двамата са сключили тайно брак, без всякакви церемонии. Това обяснява самоувереното поведение на Агнес, което дразнело изключително много сестрата на Албрехт - графиня Беатрикс. А херцог Ернст бил бесен, защото неравностойната връзка на сина му и наследник на трона с обикновено момиче като Агнес поставяла под заплаха бъдещето на династията Вителсбах - техните деца вече нямало да имат знатно потекло. Подстрекаван от графиня Беатрикс, Ернст измислил коварен план.
През 1435 г. Албрехт заминал за Щраубинг като наместник на херцога и отседнал в старинния херцогски замък. Както винаги, Агнес го придружавала. През есента Албрехт заминал на лов по покана на херцога на Бавария-Ландсхут. Ернст използвал случая и заповядал Агнес да бъде арестувана и заключена в кулата на замъка, която днес също носи името й (Agnes Bernauer Turm). По искане на херцога бил проведен спешен съдебен процес, на който Агнес била обвинена във вещерство и осъдена на смърт.
Легендата казва, че тя е имала избор - ако се откаже от Албрехт, ще остане жива. Очевидно не е жертавала любовта си, защото е удавена в Дунав на 12 октомври 1435 г. Смъртта й била дълга и мъчителна. На брега на реката се струпали хора, за да видят екзекуцията на вещицата. Палачът вързал ръцете й, но недостатъчно силно и когато хвърлили Агнес от моста в реката, тя успяла да се отвърже и се опитала да изплува. Тогава я хванали отново, завързали дългите й коси на метален прът и така започнали да я давят.
Когато Албрехт научил какво се е случило с любимата му, започнал да събира войска и да се готви за поход срещу баща си. Тогава се намесил унгарският крал Сигизмунд, който помирил херцога и сина му. Година по-късно Албрехт се оженил за Ана фон Брауншвайг и двамата родили 10 деца, а през 1438 г. той наследил баща си на трона на Бавария-Мюнхен като Албрехт III.
Година след убийството на снаха си херцог Ернст заповядал в гробището на Щраубинг да бъде издигнат параклис в нейна памет. И до днес обаче не е известно къде точно е погребана нещастната млада жена. Една от версиите е, че останките й са положени в Кармелитския манастир в Щраубинг, чиято църква била църква и на херцогския двор, а Агнес правела щедри дарения. Според друга версия тялото било пренесено в параклиса в гробището на Щраубинг, където на стената била поставена надгробна плоча. Тя е изработена от розов мрамор и на нея Агнес е изобразена в цял ръст, положила глава на възглавница, а в краката й има две кучета, които я придружават в отвъдния свят. Според някои те олицетворяват съпрузите Албрехт и Агнес. На плочата обаче е изписана грешна година на смъртта - 1436 вместо 1435 г. Има и версия, че по време на Наполеоновите войни останките на Агнес били отнесени от австрийските войски.
Съдбата на Агнес Бернауер става тема на художници и писатели още от 17 век и досега романтичната любов с драматичен край е описана в безброй стихове и проза, театрални постановки и дори филм - френският „Съд Божи“ с участието на Луи дьо Фюнес. А на всеки четири години в херцогския замък в Щраубинг се провежда театрален фестивал Agnes Bernauer Festspiele. И ако случайно отидете в този малък, но живописен средновековен град, непременно се отбийте в кафене “Kronner“, където единствено ще можете да опитате оригиналната торта „Агнес Бернауер“. Ако нямате този късмет, пригответе си я вкъщи. Със сигурност няма да съжалявате.

Торта Агнес Бернауер

Необходими продукти:
200 г смлени бадеми
350 г захар
80 г брашно
2 щипки канела
10 белтъка
500 мл прясно мляко
1 пакет ванилов пудинг
2 с.л. варено кафе
3 с.л. пудра захар
250 г меко масло
1 щипка сол
200 г филирани бадеми
Начин на приготвяне:
Смлените бадеми се смесват с 200 г захар, брашното, солта и канелата. Белтъците се разбиват на сняг с останалите 150 г захар. Сухата смес се добавя към разбитите белтъци и внимателно се смесват.
От хартия за печене се изрязват 5-7 кръга с диаметър около 26 см. Тестото се разстила върху тях равномерно и гладко. Всеки пласт се пече в предварително загрята до 170 градуса фурна около 20 мин. до леко покафеняване. Хартията се отлепва внимателно, блатът се обръща и се допича за още 5-10 минути. Блатовете се оставят да изстинат.
Ваниловият пудинг се приготвя с млякото и 3 с.л. захар според указанията на опаковката. Към сместа се добавя кафето, разбърква се и пудингът се оставя да се охлади. Преди да изстине напълно, се прибавят мекото масло и пудрата захар и всичко се разбива до хомогенна смес.
Тортата се реди, като всеки блат се намазва с крема, малко повече крем се слага отгоре. След  това се намазва и отстрани. Декорира се отгоре и отстрани със запечените филирани бадеми.