Колкото и да протестират учените, да не се надяват на повече пари за догодина. Това стана ясно от думите на шефката на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ.

"Висококвалифицираните специалисти, които работят в тези две топ институции – БАН и Селскостопанска академия, не могат да просят от бюджета минималните си работни заплати. Ако те не са хората, които могат да ги изкарат, какво ще правим с тези в неравностойно положение тогава?", коментира тя след среща със синдикатите, които поискаха в бюджета за следващата година да бъдат заложени още 7 милиона лева за заплати в хората в БАН и 6 милиона за тези в Селскостопанската академия.

Менда Стоянова обаче обясни, че за работни заплати за БАН в бюджет 2017 г. има допълнителни 5 млн. лв. Освен това от 2017 г. стартира новата оперативна програма, в която са предвидени около 600 млн. лв. за наука, така че учените можели да си изработят още пари от нея.

Според депутатката, ако се погледне по-надълбоко в различните институти на БАН и Селскостопанска академия, ще се види, че има институти, които въобще не са на минимална работна заплата и добре управляват проектите, кандидатстват по тях, и хората там се чувстват реализирани, и оценени.

"Има и такива, които не се менижират добре. Крайно време е и двете институции да направят съответната реформа вътре", препоръча тя. Според нея пък Селскостопанската академия притежава изключително голям ресурс от активи-земи, земеделски стопанства, които, ако са в ръцете на добър мениджър, могат да носят добри приходи, част от които да отиват за заплати.

"За мен е недопустимо да правим такова преразпределение за висококвалифицирани специалисти, чието призвание е да носят иновацията и да теглят държавата и народа си нагоре", категоричен бе председателят на бюджетна комисия.

Относно друго предложение на синдикатите майчинството между първата и втора година да стане като минималната работна година, Стоянова заяви, че от КТ "Подкрепа" имало принципно искане и то трябва да намери решението си в следващи бюджети или в актуализация на този бюджет.

"Това е сериозно перо и не му е мястото между първо и второ четене. Ние сме за вземане на мерки за решаване на демографската политика, но това не е единствено и само плащането на втората година от майчинството. Има много други неща, които са важни, паралелни и се правят, като детски градини, ясли, предучилищно образование, целодневно образование, здравословно хранене и много други неща. Не винаги и единствено всичко се свежда до 50 или 100 лв. за една година", коментира Стоянова.

Тя обобщи, че предложенията на синдикатите са били фокусирани в няколко области. "Един бюджет, какъвто е внесен, преценява възможностите и политиките, които са заложени в програмата на правителството. Не е редно те да се променят. След 5-6 месеца ще има ново правителство, което и да е то, нека му дадем възможност да проведе политиките, с които ще спечели тези избори", коментира депутатът от ГЕРБ.