Законът за движение по пътищата е за сведение за мнозина и се прилага по целесъобразност. Затова предлагам да препоръчаме на общината да увеличи „общинската полиция“, защото КАТ с този кадрови състав не може да се справи. Това каза шефът на БЧК д-р Руденко Йорданов на вчерашното заседание на областната комисия по безопасност на движението. Като пример той посочи две правила от закона, които в града масово се нарушават - при паркирането на автомобили да има разстояние от два метра за преминаване на пешеходци и паркирането пред пешеходни пътеки и кръстовища да е на разстояние 5 метра. 10 хиляди лева на ден остават неприбрани от някого, защото няма друг начин тези водачи да се вразумят, коментира още той. Според д-р Йорданов средата става все по-агресивна, а тировете тероризират пътя. За пример той даде района на училище „Алеко Константинов“, където няма тир, който да спазва ограничението. По отношение на румънските шофьори пък д-р Йорданов подчерта, че те издевателстват, като от 10 коли една кара по правилата. 
Във връзка с актуализираната областна стратегия за подобряване на безопасността на движение по пътищата в област Русе за периода 2012-2020 шефът на БЧК подчерта, че има категорично разминаване между добрите намерения и трагичната реалност. 
Документът предвижда до 2020 г. броят на убитите при пътно-транспортни произшествия да е 15 души, като през 2010 техният брой е бил 30. За тази година към края на октомври те са 26, което е с двама повече в сравнение с миналата година. Записано е още с 20% да се намали и броят на ранените на база от 2010, като през 2020 техният брой да е 284. През 2015 година те са били 505 души, а за тази година са 422. Друга цел е тежките катастрофи също като брой да са наполовина, като през 2020 те да са 146. От началото на тази година до октомври те са 325, като общо регистрираните произшествия са 1496. 
За първите 10 месеца на 2016 са констатирани 12 855 нарушения на Закона за движение по пътищата, като са съставени 3967 акта и 8045 фиша и електронни фиша, каза старши инспектор Стелиян Станев от сектор „Пътна полиция“. Специално за района на бул. „България“ той посочи, че са станали 142 пътни произшествия с 22 ранени, а през ноември има един загинал пешеходец. В участъка около училището се съставят всекидневно средно между 20-25 електронни фиша на водачи за превишена скорост и се правят 70-90 снимки на база, на чиято база се издават фишове. 
Няма контрол по пътищата и по прилагането за закона. Въртим се в омагьосан кръг. Това трябва да е национална стратегия и законите да се прилагат ефективно, коментира координаторът на фондация „Безопасни улици за Валя“ Пламен Митев.
Общинският съветник и представител на просветния инспекторат Росица Георгива подчерта, че контролът е много важен, но трябва да се обърне внимание и на превенцията.