Излезе от печат новият брой на единственото русенско издание за литература и култура „Брод“. То ще събере автори и читатели днес от 17.30 ч в новата камерна зала за културни събития „Георг Силаги“ на улица „Г.С. Раковски“ /пресечка на „Александровска“/. Броят, който се появява на бял свят след досадна пауза по обичайната прозаична причина „липса на средства“, излиза с финансовата подкрепа по програма „Култура“ на община Русе.
Акцент в новия брой е откъс от новия роман „Очи небесни“ на Руденко Йорданов. Това е втора част на романа „Светлина и спокойствие“, който излезе от печат през 1987 година, а през 2021 година беше преиздаден в двутомника „Избрано“ на писателя във връзка с неговия житейски юбилей. 
Специално място заема повестта „Улица „Щайнгасе“ на Георги Чендов, който е бил директор на Русенската опера и на Художествената галерия. Повестта се публикува за първи път, след като приживе авторът е получил отказ творбата му да бъде издадена от едно от българските издателства. 
В традиционната рубрика „Находка“ читателите ще се запознаят с откъс от първия роман на абитуриентката от Дойче шуле Венелина Соколова. 
Своя интерпретация на легендата за Калиопа прави белетристът и журналист Йото Пацов. 
Стиховете в броя са на Дора Янева-Медникарова и Адриан Василев, а изследователят Иво Братанов представя изтъкнатия български народен будител Стоян Робовски.
Рубриката „Книжарница“ прави обзор на част от книгите на русенски автори от последните две години. 
Впечатляващото стилно оформление на 16-ия брой на „Брод“ е дело на известния русенски художник, който дели живота си между един русенски и един холандски адрес - Кънчо Кънев. В книжката са публикувани и кратки литературни етюди на живописеца, които той е събрал в книга, подготвяна за печат на български и английски език.